Tropic

Šta je "dry aged” meso i gdje ga možete pronaći u Banjaluci?

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2023. 15:31

Zamislite savršen zalogaj domaćeg junećeg mesa, mekane teksture i složenog orašastog ukusa. Ako tome dodate još i svoj omiljeni prilog i čašu crvenog vina, nema sumnje da će vaše nepce uživati u ukusnom spoju aroma.

Upravo ovakav komad mesa od sada možete pronaći i u Banjaluci. Riječ je takozvanom „dry aged” mesu koje prolazi kroz proces suvog zrenja, odležava 45 dana i na taj način omekšava te dobija intenzivan ukus.

U zavisnosti od sječenja komada „dry aged” junetine, dobijaju se različiti odresci:  Porterhouse, T-bone, Ribeye i New York Strip koje možete pronaći na odjelu mesnice u Tropic centru Banja Luka.

Kako pripremiti steak po svom ukusu?

Ostavite ga kratko na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu zagrijte tavu ili roštilj na jaču temperaturu. Pospite steak uljem i začinite solju i biberom. Preporuka za pečenje je između dvije i po minute sa obje strane ukoliko volite slabije pečeno, tri minute za srednje pečeno i tri i po minute za bolje pečeno. Vrijeme pečenja svakako prilagodite svom ukusu i temperaturi.


Šta je „dry aged” meso i gdje ga možete pronaći u Banjaluci?

Zamislite savršen zalogaj domaćeg junećeg mesa, mekane teksture i složenog orašastog ukusa. Ako tome dodate još i svoj omiljeni prilog i čašu crvenog vina, nema sumnje da će vaše nepce uživati u ukusnom spoju aroma.

Upravo ovakav komad mesa od sada možete pronaći i u Banjaluci. Riječ je takozvanom "dry aged” mesu koje prolazi kroz proces suvog zrenja, odležava 45 dana i na taj način omekšava te dobija intenzivan ukus. U zavisnosti od sječenja komada "dry aged” junetine, dobijaju se različiti odresci:  Porterhouse, T-bone, Ribeye i New York Strip koje možete pronaći na odjelu mesnice u Tropic centru Banja Luka.

Šta je tačno "dry aging” odnosno suvo zrenje i zašto je ovo meso izuzetno cijenjeno među gurmanima i kuvarima? Suvo zrenje je tradicionalni način pripreme kojim meso dobija na mekoći i intenzitetu ukusa. Posljednjih godina dobija veliku pažnju jer je proces unaprijeđen upotrebom specijalizovanih komora.

Savršen komad dry aged mesa dobija se strogo kontrolisanim uslovima temperature, vlage i ventilacije u komorama koji omogućavaju da se meso ne isuši i da enzimi unutar njega vrše proces omekšavanja stvarajući meso koncentrisanog i intenzivnog ukusa.


Ako ste ljubitelj specijaliteta od mesa ili jednostavno volite da isprobavate nove ukuse, za koji god dry aged steak da se odlučite, nećete pogriješiti. Uživanje u svakom zalogaju je zagarantovano.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.