Дарјана Маглов за АТВ

Шта можете пренијети преко границе када идете у земље ЕУ, а шта у земље окружења?

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 08:31

Ако путујете у земље Европске уније ваш лични пртљаг не смије да прелази вриједност од 300 евра у друмском саобраћају, док је у ваздушном саобраћају та вриједност до 430 евра, рекла је за АТВ Дарјана Маглов, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

Она је за АТВ јутро ријешила дилеме путника које се односе на то шта можемо пренијети у земље Европске уније и земље трећег свијета током љетовања и годишњих одмора.

Лични пртљаг, појашњава Маглов, је сав онај пртљаг који ми носимо са собом када одлазимо на неко путовање или годишњи одмор. У лични пртљаг спадају одјећа, обућа, све оне потрепштине које су нам потребне током годишњег одмора

Што се тиче малољетних лица, односно лица до 15 година, вриједност личног пртљага не смије да пређе 150 евра.

Када говоримо о БиХ и земљама трећег свијета, ту је мало другачија ситуација, јер вриједност личног пртљага који можете да понесете са собом је до 600 КМ, без обзира којим превозним средством путујете.

„Битно је нагласити да се лични пртљаг не броји по аутомобилу него по путнику и уколико вриједност личног пртљага пређе све ове износе, не може се дијелити на путнике. Држимо се ових ограничења, с обзиром да знамо какви су прописи Европске уније и знамо колико су појачане те контроле на граничним прелазима, поготово за вријеме годишњих одмора", рекла је Маглов за АТВ.

Што се тиче акцизне робе, када прелазимо у земље ЕУ са собом можемо понијети 40 цигарета или 20 цигарилоса или 10 цигара или 50 грама дувана у друмском саобраћају или 50 грама нових дуванских производа, 10 милилитара е текућине.

У ваздушном саобраћају, ако из БиХ путујете рецимо у Хрватску, земљу чланицу ЕУ или у остале земље ЕУ, можете понијети 200 цигарета или 100 цигарилоса или 50 цигара или 250 грама дувана или 50 грама нових дуванских производа или 10 милилитара е текућине.

„Можете да комбинујете ове дуванске производе, али не смијете да премашите дозвољену количину. Што се тиче алкохола, ракије, вина, не смијете носити домаће производе, с обзиром да сви ти производи морају да имају декларацију“, навела је Маглов.

У друмском саобраћају дозвољени су алкохол и алкохолна пића са удјелом алкохола већим од 22% волумена, једна литра, а са удјелом алкохола 22% и мање двије литре, или четири литре вина или 16 литара пива. 

У Црној Гори ситуација је мало другачија те можете пренијети 200 цигарета или до 100 цигарилоса, до 50 цигара или до 250 грама дувана за пушење. Алкохолна пића са удјелом алкохола већим од 22% волумена, једна литра, а са удјелом алкохола 22% и мање двије литре, или мјерног вина четири литре вина или 16 литара пива. 

Када говоримо о храни, у земље ЕУ не можете пренијети месо и месне прерађевине као ни млијечне производе. Можете понијети храну за дојенчад до два килограма, храну за кућне љубимце до два килограма. Поврће није дозвољено, односно, морате да имате фитосанитарни сертификат. Међутим, можете се освјежити ананасом, бананама, датулама и кокосом. Дозвољено је да понесете суву, очишћену рибу до 20 килограма, јаја и мед до два килограма.

Што се тиче земаља у окружењу, у Србију можете понијети фабрички упаковану храну, количина хране мора јасно упућивати да је намијењена сопственим потребама. Храна животињског поријекла дозвољена је до једног килограма. У Црну гору можете понијети један килограм сушеног воћа, поврћа, сирове кафе, зачина, чајева. Можете унијети са собом исхрану за дјецу, те три килограма свјежег воћа и поврћа осим кромпира.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја