Вјеровања

Шта значи ако сањате Свету Петку?

  • Извор: Ало
  • 25.10.2024. 11:46

Сањати Свету Петку често носи позитивно значење, посебно у православној традицији, гдје је она заштитница породице, жена, болесних и сиромашних.

У Београду се налази чудотворна и љековита вода (агаизма) ове светитељке, која према вјеровањима лијечи све болеснике, који са вјером у Бога и љубављу према овој светитељки прилазе к њој.

Предање каже да јој се у сну јавио анђео и упутио у отаџбину да шири вјеру Христову. Зато се Света Петка на иконама представља у монашкој одјећи, са крстом у руци.

Фонд ПИО се огласио сјајним вијестима за пензионере

Фонд ПИО се огласио сјајним вијестима за пензионере

На њеном гробу, каже легенда, догађала су се чуда. Бугарски цар Јован Асен 1238. по једнима је отео, по другима једноставно пренио мошти свете Параскеве у свој пријестони град Трново. Кад су Турци освојили Бугарску, мошти су пренијете, по заповијести султана Бајазита, у молдавски град Јаши.

Такође, према народним обичајима, вјерници на дан Свете Петке не би требало да месе, кувају, шију, перу веш или раде било који посао у кући како не би навукли гњев светитељке и да им током године не би трнуле руке.

Младе дјевојке треба да беру цвијеће и њиме украсе свој дом како би у њима цијеле године владала слога и мир, док се дјевојчицама облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Украјински медији: Зеленски пред крахом у Курској области, али не одустаје

Украјински медији: Зеленски пред крахом у Курској области, али не одустаје

Дјевојке би требало да поједу парче славског колача и да сачувају мрвице, па ће те ноћи у сну видјети своју судбину и будућег мужа, пише "Ало".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.