Први универзитет из Српске

Универзитет у Бањалуци пуноправан члан Акрос алијансе

  • 23.09.2024. 17:48

Универзитет у Бањалуци (УНИБЛ) постао је пуноправан члан Акрос алијансе која је у претходном Еразмус+ позиву одобрена за финансирање од стране Европске комисије.

Акрос алијанса окупља десет европских универзитета, од којих је девет пуноправних партнера, а поред Универзитета у Бањалуци, чине је Технолошки универзитет из Бјалистока, Технолошки универзитет из Кемница, Универзитет из Крајове, Универзитет из Ђироне, Универзитет из Нове Горице, Универзитет из Перпињана, Универзитет из Удина и Универзитет Ангел Канчев из Русеа, као и један придружени партнер "Иван Франко" национални Универзитет у Лавову.

Мисија алијансе је да студентима пружи истинско искуство европског учења, бавећи се јединственим изазовима у пограничним регионима кроз прекограничну сарадњу. С друге стране, циљ је да се његује и одржава окружење за цјеложивотно учење, а које задовољава различите академске и професионалне потребе, обезбјеђујући флексибилност за прилагођавање индивидуалним животним ситуацијама.

Поред тога, основни циљеви су усмјерени на проширивање и јачање сарадње на свим нивоима високог образовања, оснаживање интернационализације и дигитализације, креирање заједничких студијских програма, успостављање квалитетније сарадње између академске заједнице, привреде и цивилног друштва, и многе друге активности, а све у циљу постизања основне идеје која гласи – високо образовање без граница.

Такође, оно што је важно нагласити јесте и то да су управо наведени циљеви алијансе у складу са основним циљевима и Стратегијом развоја Универзитета у Бањој Луци, који, између осталог, подразумијевају интернационализацију и иновирање студијских програма као неке од најзначајнијих активности.

Акрос алијанса предвиђа организацију љетних школа, е-кампус, манифестацију "Недјеља европских универзитета", али и низ других активности.

Све активности везано за Акрос почињу од 1. јануара 2025. године, а проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу УНИБЛ проф. др Кристина Пантелић Бабић тренутно се налази на радном састанку алијансе на Универзитету у Ђирони, гд‌је је у току припрема конзорцијског уговора и осталих активности везаних за што бољу реализацију предвиђених радних пакета.

Шта су универзитетске алијансе?

Универзитетске алијансе као што је Акрос се одобравају у оквиру акције Европски универзитети, која представља посебан дио категорије Партнерства за изврсност. Акција Европски универзитети подржава успостављање алијанси високошколских установа које ће прекограничну сарадњу довести на виши ниво кроз развој заједничких дугорочних стратегија за изузетно образовање, истраживање и иновације засноване на заједничкој визији и вриједностима.

Важно је нагласити да је УНИБЛ први и једини универзитет из Републике Српске који је постао пуноправан члан једне алијансе европских универзитета.

Пратите нас и путем Вибера