Цијене чоколада у БиХ изузетно су скочиле. Разлог би требао бити поскупљење цијене какаоа на свјетском тржишту али изгледа готово невјероватно да се за чоколаду са рижом од 220 грама треба издвојити 9,10 КМ.
Цијена какаа, основне сировине за производњу чоколаде, досегнула је свој педесетогодишњи максимум. На глобалном тржишту, ови растући трошкови директно су се прелили на потрошаче.
Какао, чији највећи произвођачи долазе из западне Африке Гане и Обале Слоноваче - постао је скупљи него икад. Узрок томе су првенствено неповољни климатски услови, а утицај су имали још и економски циклус и сам човјек, пише Форбес БиХ.
Цијена какаа, која се годинама стабилно кретала око 2.500 долара по тони, доживјела је драстичан скок почетком ове године, оборивши све досадашње рекорде на глобалним тржиштима. Средином јануара, цијена једне тоне достигла је 5.000 долара, да би већ крајем марта пробила психолошку границу од 10.000 долара.
У периоду од само шест мјесеци његова цијена је порасла за невјероватних 225 посто.