У Њемачкој

Фолксваген планира затворити три фабрике и отпустити десетине хиљада радника

  • 28.10.2024. 15:52

Фолксваген, највећи европски произвођач аутомобила, планира затворити најмање три фабрике у Њемачкој, отпустити десетине хиљада радника и смањити капацитет преосталих фабрика у земљи. Овај драстични потез долази као дио шире реструктурације компаније, саопштила је у понедјељак предсједница радничког вијећа Даниела Каваљо.

Компанија већ седмицама преговара са синдикатима о плановима за смањење трошкова, укључујући могућност затварања фабрика у Њемачкој, што би представљало озбиљан ударац за индустријску моћ те земље. Фолксваген је у понедјељак потврдио потребу за реструктурисањем, најавивши конкретне приједлоге који ће бити изнесени у сриједу.

“Управа је апсолутно озбиљна у вези с овим потезима. Ово није само пријетња у склопу колективног преговарања,” рекла је Каваљо радницима у Фолксваген у Волфсбургу, највећем постројењу компаније. Каваљо је додала да је ово почетак “распродаје” највеће индустријске групе Њемачке на њеном матичном тржишту.

УИО у Бањалуци продаје мобилне телефоне и луксузну робу

УИО у Бањалуци продаје мобилне телефоне и луксузну робу

Ове изјаве указују на значајну ескалацију сукоба између радника и управе Фолксваген, која се суочава са високим трошковима енергије и рада, конкуренцијом из Азије, падом потражње у Еуропи и Кини, те споријом транзицијом према електричним возилима од очекиваног. Каваљо је позвала њемачку владу да изради стратегију за спас њемачке индустрије.

Управа Фолксваген изјавила је како ће у сриједу изнијети приједлоге о томе како смањити трошкове рада. У саопштењу су истакнули да је ситуација озбиљна те да су “без свеобухватних мјера за повратак конкурентности, улагања у будућност неодржива.”

Члан управе Фолксваген, Гунар Килијан, додао је да су трошкови у њемачким фабрикама и до 50% виши у односу на конкуренцију. Томас Шефер, шеф Фолксвагеновог бренда, навео је да њемачка постројења нису довољно продуктивна.

Погледајте хапшење помахниталог пуцача са Бежаније

Погледајте хапшење помахниталог пуцача са Бежаније

Фолксваген проблеми долазе у тренутку када су и други њемачки произвођачи аутомобила, попут Мерцедеса, најавили додатне мјере штедње због пада добити. Порше, који је у већинском власништву Фолксвагена, смањује број продајних мјеста у Кини због слабе потражње.

Уз све наведене изазове, њемачки произвођачи аутомобила страхују од посљедица трговинског рата између ЕУ и Кине, с обзиром на то да би ове седмице требали ступити на снагу високи ЕУ царински намети на кинеска електрична возила, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.