28.08.2025
13:16
Истарски произвођачи су због афричке свињске куге суочени са недостатком квалитетне сировине која, с обзиром на ЕУ заштиту изворности, прописује искључиво свиње из продуженог това с подручја пет хрватских жупанија, док произвођачи остала три заштићена хрватска пршута - крчког, дрнишког и далматинског - на нивоу ЕУ имају заштиту географског поријекла па сировину углавном набављају из сусједних земаља.
Међутим, сви произвођачи пршуте у Хрватској дијеле проблеме попут инфлације и високих улазних трошкова, пораста цијене свињског меса те нешто скупље производње сертификованих пршута.
- Упркос великим изазовима на тржишту, хрватски пршути имају сигурну будућност јер иза њих стоје генерације произвођача, велико знање, искуство и посвећеност, а фестивал у Дрнишу најбољи је показатељ те снаге - истиче потпредсједник ХОК-а Јосо Смолић, додавши да Хрватска обртничка комора континуирано подржава произвођаче аутентичних производа који су највећи чувари баштине.
Сцена
Док је Кристијан Голубовић моли да се помире, она се добро проводи
- Цијене пршута нису пратиле висину инфлације ни огроман раст трошкова производње. Иако се ми произвођачи протеклих година суочавамо с поскупљењима сировине, енергије и рада, како бисмо остали конкурентни и задржали купце, минимално смо кориговали цијене. Пршута је производ врхунског квалитета и дуготрајне производње, а наш циљ је да очувамо његову доступност потрошачима, чак и када то значи мању зараду за произвођаче - поручује предсједник Удружења произвођача дрнишког пршута Драго Плетикоса.
Каже да истински љубитељи пршута никада не питају за цијену. Њима је најважнији квалитет, а управо је по томе надалеко познат дрнишки пршут. Плетикоса наглашава да се у Дрнишу данас произведе око 50 хиљада комада пршута, од чега је десет одсто заштићени дрнишки пршут.
Србија
Bук напао дијете у селу код Штрпца: Познато стање малишана
Произвођачи пршута у Дрнишу, на Кварнеру, у Истри и Далмацији немају проблема с пласманом. Ријеч је о врхунским производима, без адитива, а једини конзерванс им је морска со, па су изузетно тражени. Осим тога, производи их се двоструко мање него што их се поједе. Тачније, на годишњем нивоу произведе се око 500 хиљада комада, а поједе више од милион комада пршута. Другим ријечима, 500 хиљада долази из увоза.
Хроника
5 ч
0Фудбал
5 ч
0Хроника
5 ч
0Свијет
5 ч
0Најновије
Најчитаније
18
23
18
11
18
08
18
07
17
48
Тренутно на програму
16:20
Вјежбајте са Лидијом
лајфстајл
16:30
Вијести
информативни програм вијести
16:50
Центар дана
инфотејнмент
18:20
Народ прича
репортажна емисија
18:55
Маркетинг
маркетинг
19:00
АТВ вијести
информативни програм вијести
19:40
Маркетинг
маркетинг