Европа и Сјеверна Америка губе своје позиције

Путин најавио велику промјену: Ово се западу никако неће допасти!

  • 26.09.2024. 14:54

Савремена енергетика је темељ свјетског развоја, онда када функционише нормално и по транспарентним правилима. Запад, међутим, покушава да примјени незаконите санкције у тој сфери како би извукао корист за себе, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на Међународном форуму "Руска енергетска недјеља – 2024".

Предсједник Руске Федерације најавио је и развој независног система плаћања и обрачуна у оквиру асоцијације БРИКС.

"У сарадњи са земљама БРИКС-а, стварамо сопствени платни и обрачунски круг, који ће обезбиједити ефикасно и аутономно сервисирање свих спољно-економских активности", казао је Путин.

Према његовим ријечима, Запад не жели конкуренцију јер не може да се носи са њом, а управо због тога користи непоштене методе. 

"Запад покушава да примјени незаконите санкције у своју корист у енергетском сектору. Европа и Сјеверна Америка губе своје позиције у глобалној економији, а глобални економски раст 21. вијека биће у земљама БРИКС-а, и онима који желе да им се придруже", истакао је руски предсједник.

Он је додао да Земље, које желе да се прикључе БРИКС-у, виде перспективу у равноправном свјетском поретку уз уважавање националних интереса држава.

Путин је указао да ће лидери по стопама раста бити земље Глобалног југа, у којима постоји велики наталитет.

Ријеч је о земљама јужне и југоисточне Азије, као и Африци, објаснио је он.

Пратите нас и путем Вибера