Јабланица

Наређена евакуација становништва из подручја погођених поплавама

  • Извор: Агенције
  • 08.10.2024. 21:49

Федерални штаб цивилне заштите на 3. ванредној сједници донио је наредбу о обавезној евакуацији становништва са угрожених подручја Општине Јабланица и Града Коњица која су недавно погођена поплавама.

Алдин Брашњић, директор ФУЦЗ-а, потврдио је за агенцију Анадолу да је Федерални штаб цивилне заштите на ванредној сједници донио наредбу о обавезној евакуацији становништва.

"Евакуација се већ увелико врши, екипе на терену врше евакуацију заједно са општинским и кантоналним службама, као и спасилачким службама из Хрватске и Србије, сви на терену и врше евакуацију", рекао је Брашњић.

Истакао је да ће успјети евакуисати становништво прије нових падавина, које су најављене око 23 сата вечерас.

"Сигурно ће успјети становништво евакуисати до тада, јер не вјерујемо да има толико становника за евакуацију. Овдје се ради о становништву које је у највећој опасности", казао је Брашњић.

Додао је да нису могли све људе смјестити у хотелима у Јабланици, тако да се смјештају у приватним смјештајима код родбине и пријатеља.

У наредби ФУЦЗ-а наводи се да се "наређује Кантоналном штабу цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, Опћинском штабу цивилне заштите Јабланица и Градском штабу цивилне заштите Коњиц да изврше евакуацију и збрињавање становништва са угрожених подручја Општине Јабланица и Града Коњица".

Наређује се такође поменутим штабовима да осигурају привремени смјештај за евакуисане становнике.

"Наређује се Црвеном крсту Федерације БиХ да за евакуисане становнике осигурају воду, храну, лијекове и хигијенске потрепштине. За провођење ове наредбе задужују се команданти из тачке 1. и секретар Црвеног крижа из тачке 3. ове Наредбе. Задужују се команданти из тачке 1. и секретар Црвеног крижа из тачке 3. ове Наредбе да у року од 3 дана од дана ступања на снагу ове Наредбе доставе извјештај Федералном штабу цивилне заштите", наводи се у наредби.

У ноћи са четвртка на петак прошле седмице катастрофалне поплаве и клизишта погодиле су подручја Јабланице, Коњица, Кисељака, Фојнице и других градова у којима је смртно страдало 19 особа на подручју ХНК-а те три особе у општини Фојница.

Пратите нас и путем Вибера