"Досије" истражује

Радници без плата и доприноса мјесецима - Дуговања у соколачким јавним установама све већа

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2024. 07:00

Не, ово није Стаљинград, нити сцене из Другог свјетског рата. Ово није Чернобиљ, овако изгледа кино сала Јавне установе за културу Перо Косорић Соколац у септембру 2024. године.

Овај објекат је изгорио још 2011. године, међутим, и поред бројних обећања, до данас ништа није урађено како би ова локална заједница имала било какав културни центар. Из ове јавне установе кажу да добијају много упита за одржавање разних манифестација, али простора и локације за њихово одржавање нема.

Нема плата и доприноса

Постоји само једна условна просторија, за коју, према информацијама које смо добили, општина још увијек није исплатила добављаче, иако су средства пројектом обезбијеђена. Многи кандидовани пројекти су оспорени у Општини, а и даље је нејасно гдје су средства која су стизала како од града Источно Сарајево, тако и од Владе Српске али и Владе Србије. Ова установа броји шест радника, који плату нису примили мјесецима. Доприноса и права на лијечење нема, каже за АТВ Душка Лукић, в.д. директора Јавне установе за културу у Сокоцу.

- Доприноси према радницима нису исплаћени од 2021. године. Регрес и топли оброк није уплаћен за 2022., 2023., и текућу годину. Лична примања по основу плата дугују се 10 мјесеци, односно посљедњу плату радници су примили за мјесец октобар 2023. године, што значи да су негдје укупна дуговања према радницима  око 257.000 марака - каже Душка Лукић, в.д. директора ЈУ за културу "Перо Косорић" Соколац.

Маћехинског односа према јавним установама није поштеђен ни Центар за социјални рад. Они којима је помоћ најпотребнија не могу је добити. Иако Влада Републике Српске уредно уплаћује средства на рачун општине Соколац, нико од корисника још увијек није добио било какву уплату.

Од почетка 2012. године Центар за социјални рад нема свој жиро рачун, а пословање се врши трезорски односно директно са рачуна општине. Укупан дуг за девет плата радника износи 143.873 марке, а посљедња плата је уплаћена за новембар 2023. године. Порези за плате прелазе 10.000 марака за 11 мјесеци, а неуплаћени доприноси износе 294.735 марака. Из Центра за социјални рад питају да ли постоји одговорност за овакво стање.

Труднице налазе и прегледе морају плаћати

Већ три године и шест мјесеци радници ове установе немају здравствено осигурање па чак и труднице прегледе и налазе морају плаћати. С обзиром на то да је Центар за социјални рад специфична установа, постоје велика дуговања према корисницима права на социјалну заштиту.

- Укупна дуговања за то право које плаћа пола општина, а пола Република, то знају наши корисници, је 133.341 марака,  од тога општина дугује 81 хиљаду, а Република дугује 52 хиљаде. Република је редовно пребацила своја средства за јул и август на посебан намјенски рачун за социјалну заштиту при трезору општине Соколац али корисници нису добили те паре, зашто, ја не знам. Друго право је новчана помоћ дуг и општине и Републике је 11.000 КМ, пола плаћа општина пола Република, опет кажем Република је пребацила средства, зашто их нико није добио то не знам. Дуг за дијете са посебним потребама које остварује право на превоз плаћен је задњи мјесец 2023. године. Дијете са посебним потребама 6. разред основне школе, осам рачуна није плаћено - истиче Сњежана Башевић, в.д. директора ЈУ Центар за социјални рад Соколац.

И тако редом, од дугова према другим установама и добављачима, до одласка радника проблеми се само гомилају. Питали смо како уопште функционише Центар са социјални рад.

- Никако, не могу да платим печат који ми је наложила управна инспекторица који је 45 марака, не могу да платим забиљежбу у катастру јер кориснике који се смјештају у установе социјалне заштите, а имају имовину по Закону о социјалној заштити, морате направити забиљежбу, а то је 30 КМ - додаје Сњежана Башевић.

Начелник преварио народ 

Невјероватно али истинито огромна дуговања постоје и према Јавној установи за предшколско васпитање и образовање Соколац. Радницима такође касне плате, а с обзиром на то да се ради о дјеци предшколског узраста, ова установа налази се у незавидној ситуацији. Почетком ове године радници су ступили у штрајк, а основни захтјев је био да се мјесечна примања редовно уплаћују, што је тада обећао и начелник општине.

У том тренутку радницима се дуговало шест плата, а данас девет. Посљедњу плату за новембар 2023. радници су примили у јулу ове године, док доприноса нема још од 2021. Године. Укупан дуг за плате радницима износи више од 339.000 марака, доприноси више од 949.000, док за топли оброк дуг износи преко 157.000 марака. Страх да у овој установи  ускоро дјеца неће имати чак ни струју, сасвим је оправдан. Опомене пред тужбу стижу свакога дана каже вршилац дужности директора Милош Ерић. Ерић додаје да ће ускоро имати велики проблем са недостатком кадра.

- Велики је проблем због тог занимања, тренутно на бироу нема, међутим ми то рјешавамо тако што се рецимо педагози врше преквалификацију, завршавају те школе и онда их ми овдје запошљавамо, међутим то траје годину дана тако да ћемо великих проблема имати и са тим баш због ове тешке ситуације. Хтио бих и да напоменем да ова установа остварује своје приходе јер родитељи мјесечно уплаћују за чување дјеце али ми немамо свој рачун и сва та средства одлазе на рачун општине, тачније пуни се буџет општине Соколац. Општина је оснивач и ми немамо своја средства - наглашава Милош Ерић, в.д. директора ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац.

Спортско рекреативни центар Гласинац такође мучи муку са неисплаћеним платама и доприносима што увелико отежава функционисање ове установе. Доприноси нису уплаћени од септембра прошле године, па тако и у овом случају радници немају могућност лијечења у јавним здравственим установама.

- Тренутно бројимо 12 запослених, а за само неколико дана одлази двоје радника - каже вршилац дужности директора, Миленко Ђерић.

Основне потребе као што су чишћење и одржавање сервисирају се из наплате закупа термина за спортске догађаје или рекреативце, што, каже Ђерић, није довољно за нормално функционисање. Своја права, међу првима, радници овог колектива потражили су путем суда. Са друге стране, Пореска управа Републике Српске у више наврата је на адресу спортско рекреативног центра Гласинац послала рјешења о принудној наплати. Посљедња уплата из општине Соколац према овој установи дозначена је у марту 2024. у укупном износу од 12.500 КМ.

- Радници који сада раде у спортско-рекреативном центру до 2019. године радили су у СД Гласинац гдје им је тада спортско друштво остало дужно шест плата и пет година доприноса. Самим оснивањем ове установе ти проблеми су настављени и до данас нису ријешени. Радници путем суда наплаћују. Зависи, некоме се дугује шест плата, некоме пет, зависи када су стигли на наплату - истиче Ђерић.

Без обзира на традицију дугу 49 година, огромно богатство архива, свакодневни рад и залагање, проблема није поштеђен ни Инфо центар Соколац. Девет радника, девет жена, мушки се боре да не ускрате слушаоце, а ни читаоце свакодневног садржаја. Радијски програм се емитује свакодневно у термину од 9 до 15 часова уз рад на Соколачким новинама и рад на порталу. Радници Инфо центра своја потраживања нису наплаћивали путем суда, међутим најављују да ће се у догледно вријеме и то десити јер избора више немају.

- Ми у овој 2024. години имамо зарађених и неисплаћених девет плата. Посљедњу плату смо примили у јуну мјесецу, а она се односила на децембар у прошлој години, дакле 2023. години. Када су у питању доприноси, рећи ћу да ми имамо велика дуговања према Пореској управи. Дуг је 209.494 КМ, а дуг за плате до септембра ове године је 78.986 КМ по плану буџета за ИЦ Соколац планирано је 200.000 КМ за ову годину. Нама је уплаћено 73.000 - рекла је Јелена Станишић, в.д. директора ЈП "Инфо центар" Соколац.

Без одговора

Без плата, доприноса, здравственог осигурања питање је до када ће радници установа које смо обишли моћи да функционишу. Кажу све долази на наплату, кредити и свакодневне обавезе постају немогући. Радници питају нас, а ми смо питали општину Соколац, постоји ли одговорност за тренутно стање? Можемо ли ускоро очекивати бар постепено рјешавање нагомиланих проблема? Гдје нестаје новац који долази од Владе Републике Српске, Владе Србије, града Источно Сарајево? Зашто не долази до крајњих корисника? Брине ли неко у општини за своје раднике или су потпуно препуштени сами себи и како кажу приморани да посао потраже негдје даље од Сокоца.

До закључења овог прилога званичан одговор од општине Соколац нисмо добили.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.