Међу осумњиченима за тероризам и запосленик ПС Босанска Крупа!

Хајрудин Шабић (48), запосленик Полицијске станице Босанска Крупа, један је од шест особа које је СИПА ухапсила због сумње да се могу довести у везу са терористичким нападом на ту полицијску станицу, потврђено је за АТВ.

Шабићу се, заједно са осталим осумњиченима на терет ставља да је подстрекавао или помагао малољетном Е.С. (15) у нападу на станицу у којој је и сам запослен, а у којој је убијен полицајац Озрен Маран, док је рањен његов колега Авдо Хасановић. Осим Шабића у акцији су ухапшени Хакија Канурић, Хидајет Мушић, Џевдет Мујовић, Мухарем Бајрић и Ријад Нахић и они ће данас бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

”Хајрудин Шабић годинама је запослен у ПС Босанска Крупа. Није имао статус полицијског службеника, већ државног службеника - намјештеника који је радио на систему везе и готово је свакодневно био у контакту са Мараном и рањеним Хасановићем”, потврђено је за АТВ у МУП-у Унско-санског кантона.

Извор близак истрази открива да је Шабић био један од организатора ”Школе Курана” која се налази у Улици 5. корпуса у Босанској Крупи. Досадашња истрага указују да је малољетни Е.С. (15), који је осумњичен за напад на полицијску станицу, често посјећивао објекат у којем се налази ”Школа Курана”, а који је у оперативним евиденцијама полицијских агенција у БиХ означен као параџемат.

”Шабић је завршио Исламску педагошку академију, а иако је ријеч о човјеку који је радио у ПС Босанска Крупа, он се годинама доводи у везу са вехабијским покретом”, каже извор близак истрази.

Појашњава да Шабић дуже вријеме пролази кроз оперативне евиденције полицијских агенција у БиХ као безбједносно интересантна особа, док се ”Школа Курана” у Босанској Крупи помиње као мјесто у којем се окупља већи број изразито радикалних припадника вехабијског покрета. У том објекту су често боравили и ухапшени Џевдет Мујовић и Мухарем Бајрић.

Подсјетимо, након напада у којем је убијен полицајац Маран и рањен његов колега Хасановић СИПА је 25. октобра спровела акцију у којој је ухапшено седам особа због сумње да су починили кривично дјело тероризма, односно подстрекавање или помагање тероризма. Од седам ухапшених, једна особа је пуштена на слободу док ће остали бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ на даље поступање.

У оквиру акције СИПА је извршила претресе стамбених и помоћних објеката на девет локација, а том приликом је одузето оружје, као и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

У оквиру досадашње истраге Федерална управа полиције ”чешљала” је друштвене мреже малољетног Е.С. као и мобилне телефоне које је користио. У њима су откривене бројне поруке које је малољетник слао познаницима, а у којима је наводно објашњавао разлоге због којих напада полицију. У једној од тих порука као разлог је навео: ”подржавање циониста, жељу за Европском унијом, убијање невиних муслимана и убиство шејха Јусуфа Барчића (вођа и оснивач селефијског покрета у БиХ који је 2007. године погинуо у саобраћајној несрећи у Тузли)”.

На друштвене мрежама осумњиченог малољетника постоје бројне натписи на арапском језику. На позадинској фотографији његовог Фејсбука је фотографија милитантне групе и одјељка злогласне Ал Каиде у Либану. Неколико милитантних илустрација налази се и на његовог Инстаграм профилу у чијем опису пише: ”Говори истину, у име Алаха, док те не убију; па у фирдевс са Муамедом”.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.