Тероризам

Не може у затвор: Малољетнику из Босанске Крупе могу се изрећи само одгојне мјере

Уколико му се докаже кривица Елмир С. (14), осумњичени за напад на Полицијску станицу у Босанској Крупи, у којој је синоћ убијен полицајац и рањен његов колега, не може бити осуђен на затворску казну.

Кривичне санкције према малољетницима прописане су Кривичним законом Федерације БиХ, а чланом 84. у ставу 2 јасно је наведено да се млађем малољетнику не може изрећи затворска казна.

(2) Малољетнику који је у вријеме учињења кривичног дјела навршио четрнаест, а није навршио шеснаест година живота (млађи малољетник), могу се изрећи само одгојне мјере.

Чланом 87. дефинисано је и ко је су то мјере: 

а) дисциплинска мјера упућивања у дисциплински центар за малољетнике;

б) мјере појачаног надзора: од родитеља, усвојитеља или старатеља; у другој породици; или од надлежног тијела социјалне заштите;

ц) заводске мјере: упућивање у одгојну установу, у одгојно-поправни дом или у другу установу за оспособљавање.

Тужилаштво УСК о нападу у Босанској Крупи: Провјеравамо да ли иза малољетника стоје екстремне групе

Тужилаштво УСК о нападу у Босанској Крупи: Провјеравамо да ли иза малољетника стоје екстремне групе

Да се осумњиченом малољетнику неће изрећи затворска казна на конференцији за медије је потврдила и главни тужилац Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона Мерима Мешановић.

”Ради се о малољетном лицу које има непуних 15 година и према Кривичном закону се сматра малољетником. За кривично дјело тероризма прописана је казна најмање 10 година или доживотна казна. Ипак, према закону, њему се не може изрећи таква казна нити казна затвора јер је млађи од 16 година. Не ради се о старијем малољетнику, већ о млађем те се могу изрећи заводске мјере, односно упућивање у одгојно-поправни дом, најдуже пет година”, истакла је Мешановић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?