Суђење Бобану Ђекићу

Нико није видио погибију четворочлане породице код Прњавора

У Окружном суду у Бањалуци почело је суђење Бобану Ђекићу (27) из Прњавора, оптуженом за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуло четворо држављана Србије.

Трагедија се догодила 27. августа 2023. године око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора, а погинули су Александар Јовановић (19), његов брат Дејан Јовановић (23), њихова мајка Видосава Јовановић (49) из Руме, те њена унука С.Ј. (7) из Мачванске Митровице.

Према оптужници Александар је путем Дервента - Прњавор гурао неисправни и необиљежени аутомобил ”пежо 206” када је у њих, од позади, ”пасатом” ударио Ђекић који је возио под утицајем алкохола са концентрацијом од 1,73 g/kg у организму, те недозвољеном брзином од 142 km/h, нa мјесту гдје је ограничење 80 km/h.

Бојан Томић, окружни јавни тужилац, у уводној ријечи је навео да ће тужилаштво доказати да је Ђекић искључиви кривац за катастрофалне посљедице, иако су и оштећени допринијели несрећи.

”Тужилаштво је прибавило бројне доказе, укључујући и вјештачења којим ће доказати кривицу оптуженог. То су саобраћајно-техничко вјештачење, као и вјештачење техничке исправности возила, анализа ДНК која ће показати гдје се ко налазио у тренутку несреће. Саслушаћемо и више свједока који су пролазили тим путем прије и послије несреће”, рекао је Томић, наводећи да нема непосредних очевидаца несреће.

Ђекићев бранилац Јасминка Јовишевић није ”откривала карте”, али је најавила да ће одбрана изводити доказе којима ће побијати наводе тужилаштва.

”Доказаћемо да се несрећа није догодила на начин како је то описано у оптужници”, рекла је Јовишевић.

Колона возила обилазила ”пежоа”

Занимљиво је да тужилаштво током истраге није дошло до непосредних очевидаца несреће. Пред судом су данас саслушани свједока који су, прије несреће, на путу наишли на страдалу породицу.

Пијан усмртио четворо: Прњаворчанин са 142 km/h ударио у ”пежо” који је гурао пјешак

Пијан усмртио четворо: Прњаворчанин са 142 km/h ударио у ”пежо” који је гурао пјешак

”Супруга и ја смо из Дервенте ишли ка Прњавору, када смо наишли на застој и колону возила која се полако кретала у смјеру према Прњавору. Сви су обилазили једно ауто, а када смо пришли видио сам да се ради о сивом ”пежоу 206”. Када смо му пришли он је дјелимично предњим крајем сишао с коловоза, а задњи дио је остао на путу и ту се зауставио”, испричао је Синиша Сибинчић.

Он каже да на возилу није видио свјетла, али су била упаљена четири жмигавца. Сличан исказ дала је и његова супруга Данијела Сибинчић, која није могла да се сјети да ли је возило било сиво или плаво, ни да ли су на њему била упаљена свјетла. Она каже да су на то возило наишли око 19.45 часова, односно у вријеме сумрака. Посвједочила је да је видљивост била лоша и да та дионица пута нема расвјету, те да никога није видјела изван возила.

Само сам гледао како да га ”промашим”

Јарослав Шинкарчук из Дервенте је посвједочио да се критичне ноћи на путу мимоишао са возилом које је возач гурао путем. Он каже да се кретао према Дервенти и да је то возило било необиљежено због чега је једва успио да га ”промаши”.

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

”Возач је десним раменом гурао возило, отворених врата, а лијева рука му је била испружена ка коловозу, односно на мојој страни. Ишао сам 60 km/h, видиљивост је била слаба, пут неосвјетљен и само сам гледао како да га ”промашим”, јер је већ угрозио и моју страну пута”, рекао је Шинкарчук.

Он каже да је на то возило наишао на неких 200 метара од мјеста гдје се касније догодила несрећа. Међутим, он тврди да се радило о каравану сиве боје, регистарских ознака Србије. У исказу из истраге свједок је рекао да се радило о сивом ”пежоу 206”, али то у судници није могао да потврди. Тужилац је питао свједока да ли би препознао возило, уколико му покаже фотографију, и свједок је одговорио потврдно. Међутим, када је видио фотографију ”пежоа”, Шинкарчук је устврдио да то није возило на које је наишао.

”Нисам сигуран које је марке возило, ја сам само прошао и видио га на пар секунди. Није био освјетљен. Нису била упаљена ни свјетла ни позиције. Вжозач није имао  флуоросценти прслук, нити батеријску лампу, телефон...”, рекао је свједок.

Ђекићу пријети до 15 година затвора

Према оптужници Ђекић је у десној траци, без кочења, од позади ударио у ”пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић. Додаје се да на ”пежоу” није била укључена свјетлосна сигнализација, те да Јовановић на себи није носио свјетоодбојни прслук, а возачева врата су била отворена. Остали страдали су сједили у ”пежоу” и то Дејан Јовановић за воланом, док су Видосава и дијете били на задњем сједишту.

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

”Усљед удара Александар је набачен на ”пасата”, а потом одбачен у канал. Преминуо је на лицу мјеста усљед разарања малог мозга и крварења у систем можданих комора”, наводи се у оптужници.

Након удара ”пасат” се зауставио у каналу са десне стране, а возило оштећених је од силине удара наставило кретање унапријед, те се заротирало прешло у лијеву саобраћајну траку, а потом се вратило и зауставило у десној траци.

У оптужници се наводи да је возач главом ударио у предње стакло и испао из возила на коловоз. Задобио је прелом крова лобање и друге вишеструке повреде усљед којих је наредног дана преминуо. Путнице су остале заглављене у ”пежоу 206” и Видосава је усљед вишеструких повреда преминула у колима Хитне помоћи. Седмогодишња С.Ј. такође је задобила вишеструке повреде од којих је преминула током транспорта ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Уколико се докаже кривица Ђекићу пријети казна од три до 15 година затвора, уз казну забране управљања возилом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.