Напад у Босанској Крупи посљедњи

Ово су сви терористички напади у БиХ: Актери радикални исламисти

  • Извор: АТВ
  • 25.10.2024. 19:59

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи у којем је малољетник (15) убио једног полицајца, а ранио другог, окарактерисан је као тероризам.

Према првим информацијама, малољетни Елмир С. (15) је радикално инструисани исламски вјерски фанатик. 

”Након убиства полицајаца истражиоци су дошли до порука у којима је нападач Елмир С. навео да су разлози због којих напада полицију `подржавање циониста, жеља за Европском унијом, убијање невиних муслимана и убиство шејха Јусуфа Барчића (вођа и оснивач селефијског покрета у БиХ који је 2007. године погинуо у саобраћајној несрећи у Тузли)`”, открива извор АТВ-а.

Полицајце напао исламски екстремиста, откривене поруке у којима је навео мотив

Полицајце напао исламски екстремиста, откривене поруке у којима је навео мотив

Исти извор наводи да нападач потиче из породице у којима има припадника вехабијског покрета, а са истомишљеницима је често виђан у једном кафићу у Босанској Крупи. Да се ради о исламском екстремисти указује и његов Фејсбук профил који је препун исламистичких обиљежја.

Ово је још један у низу терористичких напада у БиХ који су починили радикални исламисти. Док странци попут полупаног америчког амбасадора Мајкла Марфија брује о некаквим камповима у Републици Српској, ни ријеч не изговарају о исламском тероризму у БиХ.

Кренимо годинама уназад.

Напад у Сарајеву 2015. године

У сарајевском насељу Рајловац, Енес Омерагић, радикални исламиста убио припаднике Оружаних снага БиХ Армина Салкића и Недељка Радића.


Након опсаде куће у коју се Омерагић сакрио, разнио се бомбом. Омерагић је извјесно вријеме боравио и на ратишту у Сирији.

Напад у Зворнику 2015. године

Исламиста Нердин Ибрић напао је полицијску станицу у Зворнику. Убио је једног, а ранио два српска полицајца.


Нападач је убијен у размјени ватре, а тај терористички напад окарактерисан је као пуцањ у Републику Српску. Истрага је тада показала и да се Ибрић мјесецима прије напада дружио с припадницима вехабијског покрета.

Напад у Сарајеву 2011. године

Мевлид Јашаревић извео је оружани напад на америчку амбасаду у Сарајеву пуцајући из аутоматског оружја. Јашаревић је био повезан с радикалним исламистичким групама.


Напад је трајао пола сата, а Јашаревић је савладан брзом акцијом специјалаца када је и погођен у ногу. Осуђен је на 15 година затвора, а истрага је показала да је Јашаревић више пута боравио у познатом вехабијском упоришту у Горњој Маочи код Брчког.

Напад у Бугојну 2010. године

У јуну 2010. године, бомба је експлодирала испред полицијске станице у Бугојну. Погинуо је један полицајац, а рањено неколико особа. Организатор напада је био Харис Чаушевић, радикални исламиста који је био препознатљив по екстремистичким ставовима.


Напад у Витезу 2008. године

У тржном центру "Фис" Витез је у октобру у одјељењу хипермаркета експлодирала је непозната направа од чега је погинуо радник обезбјеђења Звонко Барбић.

Осморо људи је повријеђено, а напад је означен као тероризам.

Суд БиХ је првостепеном пресудом осудио Суада Ђидића на девет година затвора због тога што је направио експлозивну направу која је експлодирала 9. октобра 2008. године у пословно-продајном центру "Фис".


Амир Ибрахими је за исто кривично д‌јело осуђен на двије године затвора, након што је пристао на нагодбу са тужилаштвом и признања да је непознату особу упутио Суаду Ђидићу да за њега направи експлозивну направу.

Напад у Мостару 1997. године

Сматра се да је напад у Мостару 18. септембра 1997. године почињен први терористички напад у послијератној БиХ. Бомба је експлодирала у западном дијелу Мостара гдје су већину чинили Хрвати. У нападу је рањено 29 особа, а причињена је велика материјална штета.


У питању је бомба с 30 килограма ТНТ-а и МЕС-а, постављена у возилу голф.

Како је раније објављено, истрага је утврдила да су овај језиви напад извели Али Хамад, Ахмед Зухаир, Салех Недал и Владо Поповски, а двојица нападача имала су директне везе с Ал Каидом.


Пратите нас и путем Вибера

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм