Ратни злочин

Припадник ХВО оптужен да је жртву тукао сликом Тита и траком залијепио да виси с дрвета!

Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло је оптужницу против некадашњег припадника Хрватског вијећа одбране (ХВО) Мире Кључевића (67) из Брода због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва у мају 1992. године.

”Оптужени се терети да је за вријеме оружаног сукоба, кршећи правила међународног права, као припадник ХВО-а, током маја 1992.године у просторијама Кризног штаба у насељу Тулек, општина Босански Брод и у подруму Ватрогасног дома, наносио повреде тјелесног интегритета и примјењивао мјере застрашивања, према цивилима који нису припадали ни једној војној формацији, нити су учествовали у оружаним операцијама”, саопштило је ОЈТ у Добоју.

Кључевићу се, кроз четири тачке оптужнице, на терет ставља да је у Тулеку наредио оштећеном Д.Б. да скине сву одјећу. и да сједне на столицу за столом. Оптужени је сјео преко пута њега и рекао оштећеном да његов брат Д.Н. пуца са крова куће и да у дворишту има вишецјевни бацач (ВБР).

”Када је Д.Б. одговорио да то није тачно Кључевић му је рекао да ако не пуца брат, онда пуца он. Жртва је и то негирала, а оптужени је од војника ХВО-а Б.А. узео нож на склапање, са оштрицом од око 20 центиметара, и рекао му: ”Признај или ћу ти одсјећи ногу”. Када Д.Б. није признао оптужени му је рекао да ће одвести у Раднички дом, објесити за ноге и пустити керове да га растргају”, наводи се у оптужници.

У другој таки се наводи да је оптужени 17. маја 1992. године у Тулеку у присуству више војника наносио тјелесне повреде и примјењивао мјере застрашивања, према оштећеном Д.Н. То је чинио тако што је од Д.Н. тражио да призна гдје су му браћа, па када је оштећени одговорио да не зна, рекао му је да су сви утекли у четнике и сад пуцају на њега. Потом му је наредио да стави глави на сто и тражио да призна гдје му је брат Д.П. и рођак Ћ.С.

”Када је оштећени рекао да не зна, оптуженим му је ударао шакама и ногама по тијелу. Највише по глави и бубрезима, да би потом тражио нож да га закоље. Када му је Ј.И. дао нож Кључевић је рекао: ”Туп је за њега овај нож, дај оштрији да четнику извадим чашицу са лијевог кољена”. Потом му је расјекао пантаолне и ножем направио рану на кољену, уз пријетње да ће му извадити чашицу”, наводи се у оптужници.

Сличне методе застрашивања примјењивао је и према Д.Н. коме је пријетио да ће му у главу забити ексер 12-ку, те га је поставио уза зид гдје му је Ј.И. наслонио пиштољ на главу, говорећи да му нема смрти без дрвеног маља. Тражили су му да призна ”гдје су му браћа Срби”.

”Потом су просторију довели његовог брата Д.Б. коме су рекли: Погледај брата посљедњи пут. Оде он ријеком Савом у бању код Милошевића”, на шта је Д.Б. одговорио да одмах убију и њега, а потом су оштећеног Д.Б. одвели у подрумске просторије, а њему сајлом везали руке на леђа и убацили га у ауто и одвезли у стару зграду Станице јавне безбједности Брод, гдје су га предали припадницима Збора народне гарде из Пожеге, говорећи му да ће ту морати све признати”, пише у оптужници.

Четврта тачка оптужнице односи се на премлаћивање и застрашивање Д.Н. у подруму Ватрогасног дома у Босанском Борду.

”Тукли су га ногама и рукама, штамбиљем и сликом на којој се налазио лик Тита. Потом су га облијепили траком око стабла липе, подигли на висину од око 40 центиметара од земље и руке му свезали за грану липе, након чега су пуцали преко њега у гране, а потом су се удаљили са лица мјеста, а он је остао тако објешен, да би у једном тренутку трака пукла и оштећени је пао земљу”, наводи се у оптужници, коју је потврдио Окружни суд у Добоју.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.