Бањалука

Суд новинарима забранио присуство на рочишту за притвор Марку Симићу

Основни суд у Бањалуци забранио је новинарима бањалучких редакција присуство на рочишту за притвор Марку Симићу (30) који је ухапшен у акцији ”Нишан 3” са 5,5 килограма марихуане!

Никола Гатарић, портпарол Основног суд у Бањалуци, кратко је саопштио да рочиште није јавно, док судска полиција новинарима није дозволила да уђе у судницу.

”Поводом Вашег упита, да се новинару АТВ-а, без сниматеља и камере, омогући присуство на рочишту за разматрање приједлога за одређивање притвора против осумњиченог Марка Симића, обавјештавамо Вас да се ради о  рочишту по приједлогу за саслушање оптуженог о приједлогу за одређивање притвора, а које рочиште по закону није јавно. Предмет је у фази провођења истражних радњи од стране Окружног јавног тужилаштва Бањалука, због чега нисмо у могућности дозволити присуство новинара, али ћемо вас писменим путем обавијестити о исходу наведеног рочишта”, одговорио је Гатарић.

АТВ је упутио жалбу на одлуку суда да не дозволи присуство јавности, тражећи писмено образложење те одлуке, које нам још није достављено.

Симић спроведен у Основни суд у Бањалуци

Симић спроведен у Основни суд у Бањалуци

Симптоматично да суд јавности не дозвољава присуству на рочишту које би могло да изазове правни скандал, јер се очекује да ће Симић, због штрајка адвоката, бити пуштен на слободу.

Наиме, он је током саслушања у тужилаштву имао изабраног браниоца, од кога је у међувремену одустао, па му је додијељен бранилац по службеној дужности, а који због штрајка адвоката у Републици Српској одбијају да поступају. 

Адвокати у Републици Српској штрајкују од 1. августа ове године и траже од Министарства правде да им се повећају накнаде за одбране по службеној дужности и исплате заостала дуговања.

Адвокатска комора РС је уједно запријетила да ће адвокат који током штрајка прихвати одбрану по службеној дужности бити кажњен, па се адвокати више не усуђују да бране по службеној дужности. Истовремено, судови у Српској су замољени да не ангажују адвокате по службеној дужности.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.