Досије

''Тихо тише'' које није ни тихо а камоли тише: Сви детаљи Касумовићевог блудничења

  • Извор: АТВ
  • 08.10.2024. 20:43

Шок и невјерица у цијелој БиХ и региону и то због глумац Моамера Касумовића. Осуђен је за блудничење над малољетником. Још је шокантније, што је за то добио годину дана затвора, а казну откупио.

Клупко је почело да се одмотава након представе Београдског народног позоришта "Тихо тише“ која је изведена у склопу 6. Сарајево феста 16. септембра у Народном позоришту у Сарајеву.  Управо је ова представа која говори о вршњачком насиљу постала мегафон за једног младића. О страхотама које је преживио због Касумовића одлучио је да проговори. Пред пуном салом је признао да је жртва био са 14 година. Проговорио је и за медије. И то да би подстакао оне који су прошли исти пакао да проговоре јер не треба о томе да ћуте. И он сам је, каже, ћутао дуго, највише због стида иако он сам није ни за шта крив. Био је само дијете. 

"Мене је дуго био стид због свега тога, нисам рекао чак ни својим родитељима и јако сам поносан на дјецу која су то изнијела и што се десила ова пресуда, да је остало на мени не бих имао снаге, а сада сам добио ту снагу да говорим о свему. Осјећам се препорођено сад кад сам то изнио у јавност, драго ми је што се коначно зна о овоме. Највише ме је нервирало што он живи сасвим нормалан живот, а ко зна колико дјечака иде због њега на терапију, више ми је то него што сам желио да му наудим, ту намјеру нисам имао ниједног момента. Жеља ми је била само, да уђе у продавницу и да га буде срамота, да га неко погледа са гађењем и одбије да га услужи, да сви виде какав је заправо“, каже жртва блудних радњи Моамера Касумовића.

Ништа више није било ни тихо а камоли тише. Једна сцена оживјела је сав ужас. Слике и осјећања која су можда завршила у некој ладици у мозгу постале су живље него икада. Једно питање није могло остати без одговора.

"Мислио сам да сам коначно превазишао ту трауму и процесуирао оно што ми се десило, почео сам о томе да говорим и са својим пријатељима, а онда се десила представа 'Тихо тише' и једна сцена која ме је тотално подсјетила на ужас који сам доживио. Имао сам реакцију на ту сцену када у колима дјевојци спушта руку на бутину, а она то одбија. Након тога, услиједила је порука представе, исписана 'ДА ЛИ СТЕ ДОЖИВЕЛИ НАСИЉЕ?' У разговору са драматургом који је радио на овој представи, мојом пријатељицом Теодором Марковић сазнао сам, да је на тој представи грешком два пута пуштена та порука. Дакле знаци, све ме је упућивало на то да је моменат да кажем, било је сад или никад, савршена прилика да олакшам своју душу“, додаје Касумовићева жртва.

Душу је, пар дана након њега олакшао још један, данас, двадесетогодишњи младић. Он је друга жртва Моамера Касумовића. Његова прича почела је 2019. године. Тада је имао 15 година. За сарајевски портал "Рапорт“ испричао је како је све и одакле почело. Са оцем кренуо у кафић. У том сарајевском локалу већином су сједили очеви пријатељи. Међу њима се у том тренутку нашао и Касумовић.

"Ја сам одрастао на серији 'Луд, збуњен, нормалан' и њега сам одмах препознао и било ми је драго да га видим уживо. Сједили смо и он ми се обратио. Причао ми је о томе како се снимају серије, о камерама како се постављају за одређене сцене, а ја сам хтио уписати Академију сценских умјетности па ми је све то било занимљиво“, прича друга Касумовићева жртва.

Испоставило се на тренутак. Послије занимљивости услиједио је први шок. Недуго затим почели су се низати један за другим. "Слика“ о добром и нормалном лику из серије, очас посла пала је у воду.  

"У једном тренутку тихо ми је шапнуо на ухо: 'Колико пута дневно мастурбираш?'. То питање ме изненадило, али мислио сам да је то нека мушка прича. У том тренутку нисам ништа помислио. У једном тренутку, предложио ми је да се измакнемо и одемо негдје на кафу да причамо о камерама, снимању серија. Позив сам прихватио не мислећи на то да би могао бити угрожен ни на који начин. У једном моменту говорио ми је 'лијеп си', давао комплименте, питао да ли сам геј.  Потом ми је рекао да иде у тоалет пишати. Био сам збуњен, скроз сам заблокирао, нисам реаговао у том моменту.  Убрзо је дошао отац с пријатељем да идемо кући. У ауто сједа и Касумовић који у том тренутку живи у насељу које се налази на релацији којом ћемо свакако проћи. Сједио сам на задњем сједишту са њим. У току вожње, у једном тренутку узео ми је руку и ставио је на свој пенис, док је своју руку ставио на мој полни орган. Ја сам се заледио. Он се скроз измакао иза сједишта мог оца, како га не би видио, и руком показао да ћутим. Ћутао сам у шоку. Након свега ми се јавио, што ме додатно шокирало. Послао ми је поруку у којој је питао да ли сам лијепо спавао“, наставља исповијест Касумовићева жртва.

Своју трауму и муку подијелио је одмах са психотерапеутом а потом на њен савјет и са родитељима. Све су одмах пријавили и суђење је почело али је траума остала. Послије тога видио га је, каже, два пута. Огорченост не може сакрити, јер, како каже, нормално живи и хода као да се ништа није догодило. 2021. године Касумовић је осуђен за кривично дјело блудничење над малољетником. Одлуком Општинског суда у Сарајеву осуђен је на годину дана затвора. 36.500. КМ било је ипак довољно да у њему не заврши. Случај "Моамер Касумовић“ разоткрили су новинари "Рапорта“. Први траг било им је свједочење младића у позоришту. Међутим, већ на почетку наишли су и на прву препреку.

Све детаље овог случаја погледајте у наставку:

Пратите нас и путем Вибера