Сарајево

Због лажних дојава о бомбама могућ малољетнички затвор, родитељи ће надокнадити штету

  • Извор: Аваз
  • 17.10.2024. 16:20

Премијер Кантона Сарајево Нихад Ук, министар унутрашњих послова Адмир Катица, министрица за одгој и образовање Наида Хота-Муминовић, министарка правде и управе Дарја Софтић Каденић, министарка за рад, социјални политику и расељена лица и избјеглице Енда Павић Печенковић, полицијски комесар Фатмир Хајдаревић и шефица Одјела за малољетнике Кантоналног тужилаштва КС Адвија Хајдо Балта одржали су јутрос састанак на којем су разматрали мјере заједничког дјеловања свих институција у Кантону, као одговор на проблем лажних дојава о бомбама у сарајевским школама.

Наставни процес у Сарајеву је значајно угрожен због ових лажних дојава, јер правила налажу да директор школе обавијести полицију која евакуише просторије школе и врши контрадиверзиони (КДЗ) преглед, који траје сатима. У исто вријеме, свакодневне евакуације психички узнемиравају како наставнике и дјецу, тако и родитеље. 

Велики трошкови

Због прекида наставе се угрожавају програми усмјерени на пружање подршке и бриге, као и подршке за дјецу са тешкоћама. Додатан проблем настаје за родитеље чија дјеца похађају ниже разреде основних школа, а по коју морају доћи напуштајући своје радно мјесто. Осим тога, свакодневно се улажу значајни полицијски ресурси на КДЗ прегледе, што резултира великим трошковима.

Полиција у Зеници ухапсила младића (21) који је запалио три возила

Полиција у Зеници ухапсила младића (21) који је запалио три возила

Тужитељка Хајдо Балта је детаљно објаснила могућности које су прописане Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине, Законом о кривичном поступку Федерације БиХ и Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку. Одредбама ових закона омогућено је да Суд према малољетним починиоцима кривичних дјела, на образложен приједлог тужиоца, може изрећи одгојну мјеру или казну малољетничког затвора.

Такође, нагласила је да у складу са Кривичним законом Федерације БиХ постоји и кривична одговорност родитеља из члана 219. овог закона, гдје је предвиђена казна до пет година затвора.

Истакнуто је да се ради о озбиљним кривичним дјелима за које се може одредити и мјера притвора, односно мјера привременог смјештаја малољетника у току припремног поступка.

Додатно, договорено је да се путем парничног поступка од родитеља дјеце, за које се утврди одлуком Суда да су починили кривична дјела Угрожавање сигурности и лажно пријављивање, тражи накнада штете која произлази из ових кривичних дјела.

Опрез, возачи: Не ради семафор код Крамара

Опрез, возачи: Не ради семафор код Крамара

Посљедице за починиоце

Током данашњег састанка наглашено је да тим који дјелује под надзором Кантоналног тужилаштва КС, а који чине полицијски службеници Управе полиције МУП-а КС и Федералне управе полиције, те сарађују са службеницима ОСА БиХ тренутно интензивно ради на расвјетљавању ових кривичних дјела. Протеклих дана идентификован је значајан број починилаца ових кривичних дјела, чиме је исказан озбиљан капацитет полицијских органа, што ће резултирати да и сви преостали починиоци изведу пред лице правде.

Још једна тешка саобраћајка у БиХ, троје повријеђених

Још једна тешка саобраћајка у БиХ, троје повријеђених

На крају, исказано је увјерење да ће кориштење ових инструмената, те спознаја о озбиљним посљедицама које могу наступити за починиоце и њихове родитеље спријечити ову појаву.

Упоредо с тим, како се могло чути на данашњем састанку, ради се и на дугорочним институционалним мјерама које у будућности требају спријечити проблем лажног дојављивања - саопштено је из Владе КС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.