Суђење Браниславу Зељковићу

Жустре расправе, сумњиви документи и крај маратонског испитивања

Послије седам радних сати и три рочишта одбрана некадашњег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића окончала је унакрсно испитивање власника агенције ”Травел фор фан” Саше Марковића, али саслушању није крај јер ће на наредном рочишту усљедити директно испитивање.

Подсјетимо, оптужени Марковић с тужилаштвом преговара о признању кривице па је у судници раније свједочио да је Зељковићу исплатио 250.000 КМ мита које му је у кешу носио у просторије Уједињене Српске.

Зељковићева одбрана тврди да Марковић уопште није могао да исплати тај износ, те да нема доказа да је Зељковићу предавао новац. Због тога је бранилац Јадранка Ивановић указала свједоку да је по основу уговора о позајмицама на рачун агенције пребацио око 376.000 КМ, а на рачун физичког лица око 89.000 КМ, што је укупно око 465.000 КМ. Када се одузме мито остаје 215.000 КМ и свједок је упитан шта је урадио са остатком новца.

”То је био новац за приватне сврхе”, рекао је Марковић.

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

Свједок Зељковићу дао 250.000 КМ, ево шта је рекао о Стевандићу

На питање да ли је то био основ за блокаду његових рачуна од стране Суда БиХ, свједок је одговорио да јесте. Од прве транше, која је износила 264.000 КМ, свједок је рекао да је Зељковићу однио 180.000 КМ па је одбрану занимало шта је урадио с преосталих 84.000 КМ (са којима је располагао прије блокаде одређеног рачуна).

Марковић је објаснио да је Зељковићу носио новац у складу са договореном динамиком у износу од девет марака по одијелу. Појаснио је да је остатак подизао у складу са законом, те је новац користио у пословању, наводећи да је имао и друге трошкове, обавезе према радницима и слично.

”Мени су бесмислена питања у којима треба да одговорим због чега сам подизао новац и на шта сам га трошио”, рекао је Марковић.

Браниоци остали без питања

Одбрана је потом упитала Марковића да ли је тачно да га у Републичком јавном тужилаштву Републике Српске никада нису упитали за новац и зараду коју је остварио у послу са ИЈЗ, али је усљедио приговор тужилаштва, који суд прихватио.

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Зељковићева одбрана поручила свједоку да је ”го као пацов”, па се извињавала

Одбрана је потом жељела да настави с директним испитивањем, али је интервенисао предсједник судског вијећа Драган Улетиловић наводећи да се не може испитивати таквом динамиком.

Дата је прилика браниоцима осталих оптужених да унакрсно испитају Марковићу, али је већ прво питање наишло на приговор Зељковићеве одбране, која је молила вијеће да не дозволи осталима да постављају ”уопштена питања” када се свједочење искључиво односи на Зељковића. Суд је приговор прихватио.

”Онда ја немам право да уопште постављам питања”, констатовао је Александар Јокић, бранилац Славка Бојића, те одустао од даљег испитивања. Питања нису имали ни браниоци осталих оптужених.

Настављене жустре расправе

Рочиште су поново обиљежиле ”варнице” на релацији између Јадранке Ивановић и предсједника вијећа Драгана Улетиловића, што се односило на редосљед извођења појединих доказа, али и вријеме испитивања свједока.

”Предсједниче вијећа, превише пута сам током суђења од вас чула ријечи попут ”ограничите се, прекратите, немојте да дангубимо”. Малочас сам чула да сте рекли да имам пет минута за директно испитивање, па сте послије рекли два сата. Сматрам да је то повреда права на одбрану Зељковића”, рекла је Ивановић.

Улетиловић је увјеравао да га није добро схватила, а Ивановићева се жалила и на тон којим јој се судија обраћао.

Исти документи различитог садржаја

Прешло се и на извођење материјалних доказа током које је Зељковићева одбрана указивала да се одређени докази прибављени од агенције ”Травел фор фан”, у садржају не слажу са истим документима прибављеним од књиговодства ”Стандард” из Бијељине, чији је оснивач први Марковићев адвокат Милош Стевановић.

”Нећу тврдити да је неко починио кривично дјело у исплатама позајмица, већ ћу понудити доказ и онда ћемо имати сумњу ко је шта и како радио”, рекла је, између осталог, Ивановић.

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Марковић тврди да је Зељковићу исплаћивао 30 одсто од марже, али бројке кажу другачије?

Током извођења доказа Ивановићевој је приговарала тужилац Сања Тадић Стојисављевић наводећи да одбрана покушава да збуни суд у настојању да поједине доказе прикаже као незаконите. То је довело до расправе у судници са више међусобних реплика и убјеђивања ко говори (не)тачно.

Криви сви сем Зељковића...

На ту расправу није остао нијем ни оптужени Марковић који се, послије коментара Ивановићеве, окренуо према публици и рекао:

”Овдје су изгледа сви други криви, само није Зељковић... Мислим, добро ја јесам крив...”

Подсјетимо, оптужница Зељковића терети за примање мита и злоупотребу службеног положаја, а Марковића за давање мита.

Оптужени су још и директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.


Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.