У 67. години

Преминуо кошаркаш и тренер Вита Благојевић

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2024. 14:33

Некадашњи кошаркаш фочанске Сутјеске и тренер у Женском кошаркашком клубу Црвена звезда из Београда, Витомир Вита Благојевић преминуо је у Фочи у 67. години.

Благојевић је био члан златне генерације фочанских кошаркаша, која је 1980. године изборила пласман у Другу савезну лигу Југославије.

У играчкој каријери наступао је и за вишеградску Варду.

Као тренер, Вита Благојевић успјешно је водио јуниорке београдске Црвене звезде, са којима је био вишеструки државни првак.

Притвор осумњиченом за силовање

Притвор осумњиченом за силовање

За њега се може рећи да је имао велику улогу у развоју, не само кошарке у Фочи, већ и женске кошарке у Србији.

Из генерације "Звездиних" јуниорки, које је Благојевић тренирао, чак 11 играчица обукло је дрес сениорске репрезентације тадашње СР Југославије, односно Србије и Црне Горе, што довољно говори о његовој стручности, посвећености и љубави према кошарци.

Као тренер је радио и у Бахреину, а био је дио тима стручњака које је ангажовао прослављени кошаркаш Дејан Бодирога у свом кампу у Требињу.

Међу колегама и пријатељима остаће упамћен као велики кошаркашки стручњак који је откривао таленте и стварао првотимце, несебично се трудећи да знање пренесе на младе играче.

Прве фотографије са мјеста пуцњаве у Београду: Упуцао сина и супругу у кући

Прве фотографије са мјеста пуцњаве у Београду: Упуцао сина и супругу у кући

Његов ученик и саиграч Давор Лугоњић, један од најуспјешнијих кошаркаша "Сутјеске" у историји овог клуба, прича да је Вита био прво изузетан човјек, а онда и изузетан педагог.

"Био је сјајан човек, веома посвећен кошарци, велики кошаркашки зналац, заљубљен у кошарку у најпозитивнијем смислу, јер је време у коме се он бавио кошарком било аматерско бављење, без икаквих накнада из чисте љубави. Припадао је генерацији Жељка Марковића, Радмила Ковачевића, браће Перишић, био прва постава са њима и донео резултате у Фочи какви се после тога, ни пре тога, нису дешавали", рекао је Лугоњић.

Као професор физичког васпитања, Вита Благојевић знао је да препозна таленат код дјеце и да их на прави начин мотивише да заволе спорт и да упорно раде на себи.

Испољавао је изузетну страст према кошарци и посвећеност да знање пренесе на млађе.

"Заслужан је за развој младих играча. Није био себичан да покаже и помогне, а када сам ја у питању лично је заслужан да сам уопште играо кошарку и наставио да играм. Моје играње кошарке је везано за његову вјеру у мој таленат", истиче Лугоњић.

Страдала падобранац: Ишла уназад да слика телефоном, убио је пропелер

Страдала падобранац: Ишла уназад да слика телефоном, убио је пропелер

Захваљујући Вити Благојевићу, Лугоњић је постао првотимац шампиона Европе "Босне", направивши успјешну професионалну каријеру.

"Он ме је одвео у `Босну`, инсистирајући да сам ја играч за тај клуб, а Босна је тад била првак Европе. Ја сам био на раскрсници да ли студирати машинство или играти кошарку, а он је инсистирао на тој првој проби, на којој сам задовољио и Светислава Пешића и Миливоја Каралеића, који су ме одмах позвали да играм", присјећа се он.

Лугоњић ће касније завршити студије права и остварити изузетну каријеру, играјући у првој југословенској лиги, између осталих и за тузланску "Слободу", "Загреб", "Жељезничар", "Беобанку".

Лугоњић наводи да је Вита Благојевић био под приличним утицајем чувеног професора Миливоја Каралеића, који је такође препознавао његов таленат за вођење екипе и за рад са младим играчима.

Детаљи отмице адвоката у Требињу, ухапшен један од осумњичених

Детаљи отмице адвоката у Требињу, ухапшен један од осумњичених

"Радећи са младима у школи као професор физичког, имао је прави приступ и многи су из те његове посвећености и страсти црпили најбоље, а касније се афирмисали као добри спортисти. Имао је изванредну процјену ко је таленат и шта је потребно да би се успјело, један педагошки приступ којим је успевао да и оне који су сумњали у себе да ли да наставе кошарку, да их одговори од престанка играња. Давао је праве савете", додаје Лугоњић.

Вита је и као играч и као тренер дао много, а имао је потенцијала и за много више.

"Сви смо играли и учили кошарку гледајући Виту Благојевића, Жељка Марковића, Радмила Ковачевића, браћу Перишић, и њихово знање је допринело да се ми бавимо кошарком. Свакако је то било златно време кошарке у Фочи, ја сам био тада млађи и част је било носити торбе таквим играчима, када сам почињао", навео је Лугоњић, који већ три деценије живи у Београду.

Вита, како су га звали суграђани, рођен је 5. јула 1958. године у Фочи.

Завршио је Факултет за физичку културу у Сарајеву, а послије играчке каријере је радио као професор физичког у Београду.

Након тешке повреде и операције кичме, отишао је у пријевремену пензију и вратио се у родну Фочу.

Вита Благојевић је преминуо 25. октобра, а дан касније је сахрањен на гробљу Бараковац у Фочи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм