До 15 часова

ЦИК БиХ: Гласало 34,98 одсто бирача

  • Извор: Агенције
  • 06.10.2024. 17:08

На локалним изборима у БиХ до 15 часова гласало је 34,98 одсто бирача, што је на нивоу ранијих избора, саопштила је предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.

Додала је да изборни процес тече на задовољавајући начин.

У неколико изборних јединица забиљежена су ометања изборног процеса.

Према њеним ријечима, подаци са терена указују и на одређена кршења изборног процеса у Братунцу, Теслићу, Козарској Дубици, Зворнику и Дервенти.

Она је захвалила полицији на сарадњи. 

"Важно је да се одмах позови надлежна тужилаштва по пријавама полиције и да се у сваком случају у који имамо сумњу да је извршено кривично диело врше даље радње", рекла је Хаџиабдићева.

Она је навела да при томе мисли на проблеме који су се током дала десили у Братунцу, гд‌је постоје сумње на куповину гласова, Теслићу због сумње у гласање за другог, Козарској Дубици због сумње у уништавање изборних исправа, Зворнику због пријетњи упућених на бирачком мјесту, те Дервенти, гд‌је је дошло до уништавања изборних исправа.

Према оцјени чланова ЦИК-а, данас је уобичајен изборни дан, иако постоје кршења и нарушавања изборне ћутње.

"До овог момента добили смо 142 пријаве, а што се тиче повреда на бирачким мјестима, за које су у првом степену надлежне општинске изборне комисије, имамо 39 пријава приговора, односно пријава", рекла је Хаџиабдићева.

Она је појаснила да је ријеч о томе да је долазило до краћих прекида на појединим бирачким мјестима у појединим изборним јединицама, након чега је процес настављен.

"Углавном је процес прекидан због вербалних или физичких напада, проблема са посматрачима на неколико мјеста. На неким мјестима је већа гужва, што показује важан интерес бирача да изађу на изборе. Што се тиче пилот пројеката, наше изборне технологије које примјењујемо на овим изборима се и даље успјешно тестирају", рекла је предсједник ЦИК-а БиХ.

Хаџиабдићева је навела да има проблема са очитавањем отиска прста, нарочито код старијих лица, као и са опремом чији дијелови се замјењују, али не и нових проблема који би утицали на прекид или одустајање од примјене изборних технологија.

"Сви ови проблеми хитно се рјешавају у сарадњи са предсједницима општинских изборних комисија са којима су и наше службе", рекла је Хаџиабдићева.

Наредна конференција за новинаре ЦИК-а БиХ заказана је за 21.00 час.


Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.