Кандидат СНСД-а за одборника

Јовић: За пољопривреду у Семберији издвојити седам одсто од укупног буџета града

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2024. 14:08

Највећи ресурс који Семберија има, поред људи, је природа, односно вода и плодно земљиште. Логично је да, у том смислу, издвајања буду највећа за пољопривреду. Буџет за пољопривреду је повећан у односу на претходне године, али мислим да је то недовољно. Буџет за пољопривреду у граду би требало да износи седам одсто од укупног буџета односно око 5,2 милиона марака, рекао је Дражен Јовић, млади инжењер пољопривреде и кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града Бијељина.

Јовић је истакао да би буџет за пољопривреду требало да буде већи, али и равномјерно распоређен.

 "Није ту само пшеница, само ратарство. Ми имамо доста пољопривредника који се баве и повртларством, воћарством, сточарством, мљекарством. Сви би они требали да буду задовољни издвајањима из градског буџета. У том смислу, буџет за пољопривреду мора бити већи да би се потребе свих грана пољопривреде задовољиле равномјерно", рекао је Јовић.

 Према његовим ријечима, прилике посљедњих година су показале да је неопходно радити на превентиви, а не на посљедицама.

 "Неопходно је да се струка и наука све више укључују у производњу. Ми конкретно сваке године радимо огледе у стрним житима и кукурузу. На тај начин желимо да помогнемо произвођачима у правилном одабиру хибрида. Имамо климатске екстреме, то је нешто што је релативно ново, а имамо и глобалну кризу по питању репроматеријала. У свему томе треба наћи рачуницу, а да би нашли рачуницу морамо смањити улагања. Ми немамо више простора да, да тако кажем, само бацамо ђубриво по њиви. То су сада велики издаци, а биљка по својој природи неће ни усвојити толике количине ђубрива. Треба гледати да се смањују улагања репроматеријала, а да не изостане принос или добит која је свима циљ", објаснио је овај млади инжењер пољопривреде.

Он се осврнуо и на буџет за пољопривреду на нивоу Српске, те демантовао да Влада Српске има "маћехински" однос према Семберији.

"Буџет за пољопривреду на нивоу Српске је удвостручен и сада на годишњем нивоу износу 180 милиона марака. Семберија је за 4 године добила 202 милиона марака из министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. На годишњем нивоу пољопривредни произвођачи у Семберији од тих 180 милиона „повуку" око 50 милиона марака и за мене се ту сва прича о маћехинском односу републичке власти према Семберији и семберском народу завршава", рекао је Јовић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.