Кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке

Шобот: Ово су посљедњи локални избори на којима причамо о води и асфалту

  • Извор: Бањалука.нет
  • 02.10.2024. 16:26

Никоме нисам рекао да треба да гласа за мене. Грађанима Бањалуке смо понудили образовање, стручност, одговорност, пристојност, породичне вриједности и просперитет Бањалуке, а на њима је да 6. октобра о томе одлучују, поручио је Никола Шобот, кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке у интервјуу за Бањалука.нет.

Шобот је рекао да је заједно са својим тимом мјесеце у кампањи потрошио слушајући грађане, те да су на основу њих формирана рјешења која ће директно утицати на живот грађана и наставити с развојем Бањалуке кроз круцијалне, капиталне пројекте, али и оне мање који су можда ситнице, али живот значе.

Шобот је нагласио да ће све што је добро за грађане Бањалуке код њега имати широм отворена врата.

- Сваки одборник у градској Скупштини Бањалуке представља дио грађана Бањалуке и тај глас мора да се чује. Дубоко вјерујем да моја побједа доноси скупштинску већину, али исто тако сматрам да је моја обавеза сутра као градоначелника да је формирам. Апсолутни императив је да се формира скупштинска већина јер једино на такав начин Бањалука може да функционише као град, којем сада заиста треба стабилност и четири године напретка и развоја јер мислим да смо у претходне четири године ту апсолутно стали - нагласио је Шобот.

Шобот додаје да је у трку за градоначелника ушао својим именом, презименом и резултатима.

- Локални избори зато мени и одговарају јер улазите с оним што сте ви, улазите са својим резултатима, сви се у Бањалуци знамо - наглашава Шобот.

Као што сам рекла у уводу, причаћемо о конкретним пројектима, али да бисте дошли у ситуацију да те пројекте реализујете, морате побиједити. Шта сматрате највећим адутом за побједу у односу на преостала три кандидата?

ШОБОТ: Наравно, основни предуслов је да се побиједи, али мислим да је то врло извјесно и да је та побједа пред нама. Што се тиче самих адута које видим као предност, то је прије свега једна шира политичка подршка структуре, као што је СНСД, али и других политичких партија које су препознале одређене заједничке вриједности и које су ме подржале у овој борби.

Што се тиче личног аспекта, иза мене стоје како образовање, тако и рад, одговорност, породичне вриједности које су блиске већини грађана Бањалуке, али и добар политички програм који смо формирали слушајући наше грађане. Ове мјесеце у кампањи потрошили смо слушајући наше грађане да бисмо на основу њих формирали рјешења која ће директно утицати на живот грађана и да наставимо са развојем Бањалуке кроз круцијалне, капиталне пројекте, али и оне мање које су можда ситнице, али живот значе.

Мислите ли да би се грађани приликом гласања могли водити тиме ко након избора има највеће шансе да осигура скупштинску већину?

ШОБОТ: Чињеница је да је Бањалука била један политички талац у протекле четири године управо због тог размимоилажења градоначелника и скупштинске већине и показало се да то уопште није добро рјешење за Бањалуку и да је донијело један огроман број проблема у функционисању Града. Сигурно да ће кандидати који буду могли формирати стабилну скупштинску већину, а мислим да у овом случају иза мене стоји озбиљан политички субјекат у смислу СНСД-а и других партија, да то има један политички значај. Људима који се разумију у руковођење града, односно перципирају политику и који су информисани, сигурно да ће и то бити један од фактора који ће их опредијелити за кога да гласају.

Странке су ове године изашле с најјачим именима на кандидатским листама за одборнике у Скупштини града Бањалука. Шта бисте урадили у случају да се нађете у позицији у којој је био актуелни градоначелник у протекле четири године?

ШОБОТ: Преузимање одговорности је главни дио одрастања. Прије свега морате водити рачуна у својим изјавама и наступима да не палите мостове које не морате спалити, јер вам то послије оставља могућност да комуницирате с одређеним људим. Што се мене лично тиче, сваки одборник у Градској скупштини Бањалуке представља дио грађана Бањалуке и тај глас мора да се чује. Све оно што је добро за грађане Бањалуке наравно да ће имати код мене широм отворена врата. Скупштинска већина се мора формирати на тај начин да буде у служби грађана, и градоначелник у скупштинска већина.

Нажалост, градоначелник уназад четири године није успио то да постигне, вјероватно својим приступом и недовољним политичким искуством, жељом, вољом, не знам шта су били мотиви, али се показало да није било добро. Ја дубоко вјерујем да моја побједа доноси скупштинску већину, али исто тако сматрам да је моја обавеза сутра као градоначелника да је фомирам. Наравно, живот је саткан од компромиса, вјероватно ће будући мандат захтијевати одређене компромисе, тако да видјећемо у ком ће правцу ићи. Мало је преурањено причати, али је апсолутни императив да се формира скупштинска већина, јер једино на такав начин Бањалука може да функционише као град којем сада заиста треба стабилност и четири године напретка и развоја, јер мислим да смо у претходне четири године ту апсолутно стали.

С којом политиком или политикама идете пред грађане? Шта грађанима Бањалуке можете обећати да ће засигурно бити и урађено уколико Вам укажу повјерење?

ШОБОТ: Мјесеце иза нас смо потрошили да обиђемо сваку мјесну заједницу и да разговарамо с нашим грађанима. Нису исти проблеми у приградским, градским и сеоским мјесним заједницама. На основу тога смо формирали одређене политике. Оно што ми веома смета и што ме боли за сеоска и приградска насеља то су и даље инфраструктурни проблеми у смислу водоснабдијевања, путне инфраструктуре, канализационе мреже и мислим да сада заиста постаје дегутантно да више причамо о води и асфалту. Нећу ни да обећавам људима да ћемо то завршити, то мора бити завршено, јер док се год бавимо тим стварима, губимо један моменат развоја, радних мјеста, запошљавања, одласка младих и свега што подиже квалитет живота становника Бањалуке. С друге стране, за становнике Бањалуке који имају тај проблем то је животни егзистенцијални проблем и обавеза је града да то једном коначно ријеши. Ја сам у више наврата рекао да ће ово бити задњи локални избори на којима причамо о води и асфалту.

Што се тиче градске средине, ту су проблеми потпуно другачији. Ту су одређени инфраструктурни пројекти завршени, али имамо друге круцијалне проблеме у смислу капацитета у вртићима, 2.500 дјеце чека вртиће. Нисмо направили ниједан нови вртић, ниједну нову школу, изгубили смо три паркинга, имамо саобраћај какав имамо који је евидентно колабирао под теретом нестручних рјешења и извођења радова на два бањалучка транзита истовремено, мјесецима без јасне визије развоја града. Бањалука од 1975. нема урбанистички план, то морамо да урадимо, да видимо у ком правцу ће се град развијати. Причали смо о изградњи станова за младе и имамо врло јасан модел на основу којег можемо то да постигнемо. Причали смо о Градској управи, дигитализацији, увођењу стандарда, децентрализацији Градске управе. Што се тиче пензионерске популације морамо да изнађемо средства за субвенције лијекова које не покрива Фонд здравственог осигурања. Такође, обезбиједићемо и једнократну новчану помоћ у висини једне пензије, што се тиче најстарије популације. То су ствари које су везане за градске средине. Има још много тога наведеног у програму, ово су неке круцијалне ствари.

Мост у Доцу мора бити завршен и обилазница око Бањалуке. То је нешто у шта морамо ући, морамо почети јер све што се почне и заврши се. Обилазница око Београда се градила 40 година, али једног момента с тим морамо да почнемо, јер смо дошли у ситуацији да нам град просто не функционише. Гледамо и тражимо начин да отворимо нова радна мјеста. Уназад четири године у Бањалуку није дошла ниједна инвестиција, ниједна страна фирма, ни домаћа на крају крајева, и ми морамо да отварамо радна мјеста, али радна мјеста која су добро плаћена, да пружимо перспективу младима. Послије 50 година први пут смо имали ситуацију да Центар за социјални рад први пут није исплатио своје кориснике, тако да све су то ствари око којих треба водити рачуна, стабилизовати буџет града, наставити сарадњу с републичким нивоом власти и то су круцијални пројекти које планирамо. Да не причамо о колектору који није урађен. Има пуно посла.

Шта ће бити Ваш први потез, ако постанете градоначелник Бањалуке?

ШОБОТ: Кад изађем као побједник из изборне трке, прво морам да се побринем да грађани имају гријање у наредним, зимским мјесецима који долазе и да видимо ко ће да чисти снијег, требамо само бити практични. Шалу на страну. Оно што је круцијално јесте да се формира тим младих и стручних људи који хоће и могу. У мом послу сам научио да вас тим носи и да је тим оно што чини човјека успјешним и то ће бити први задатак да формирам тим стручних људи који знају свој посао, који су се школовали за њега и имају одређено радно искуство и хоће да подијеле са мном жељу да Бањалуку учинимо бољом и љепшом. Када формирамо тај тим урадио сам 70 одсто посла.

Шта ћете урадити с парковима, кружним токовима и свим оном за шта бањалучки СНСД тврди да је урађено нелегално и без адекватних дозвола?

ШОБОТ: Све што је урађено, а са чим се грађани Бањалуке слажу, пробаћемо изнаћи ријешење да то остане. Ја сам човјек легалиста, човјек процедура. У мом послу ако се не ради како треба људи умиру и ја сам просто формиран као неко ко поштује систем, ред и закон. За мене је неприхватљиво да се ради мимо одређених процедура и мимо закона. Наравно, много је теже исправљати него правити из почетка. Неке ствари ћемо силом прилика морати прихватити, али ја дубоко вјерујем у институције Републике Српске и мораћемо наћи консензус. Све што је рађено мимо закона нема моју подршку, али исто тако грађани Бањалуке не могу бити таоци политичких промјена којима три године правимо, три рушимо. Морамо формирати стратешки план, развијати овај град да буде у функцији грађана. Ја морам бити у функцији грађана. Све оно што буде наносило штету грађанима Бањалуке нећемо радити, оно што се усагласимо да је добро и може имати свој законски и легалан оквир подржавам. Оно што је рађено мимо закона, свако мора да одговара за оно што је радио, а није у складу са законом. То се мора поштовати, систем се мора поштовати, овај град се мора поштовати јер тако градимо и Републику Српску и чувамо оно што имамо. Само чувајући законска, системска рјешења, ја сам тако формиран и мислим да је то једино исправно.

Како коментаришете став одређеног дијела јавности да Вам негативни имиџ граде људи којима сте окружени у политичком свијету?

ШОБОТ: Генерално, постоји негативна перцепција политике. Ја када сам ушао у политичку борбу 90 одсто коментара је било, шта ћеш ту, ту је блато, ту је муљ, а ја опет с друге стране видим прилику. Мислим да сам у ових шест мјесеци показао да својим примјером можете мијењати неке ствари. Каква год била ова кампања показали смо да не мора бити толико прљава, да јавни наступи могу бити пристојни, да можемо понудити конструктивна рјешења. Ја сам неко ко је ушао својим именом, презименом, резултатима и иза тога стојим. Локални избори мени и одговарају јер улазите с оним што сте ви, улазите са својим резултатима, сви се у Бањалуци знамо. Што се тиче негативности, оне су свуда око нас, као и позитивне ствари. Ја се тиме нисам бавио, ја сам то што јесам, Никола Шобот је кандидат за градоначелника, има широку политичку подршку. Наравно, у тој широкој политичкој подршци има изузетно квалитетних људи које сам упознао и због чега сам јако срећан. Наравно, има и мало другачијих, али све је то саставни дио свега овога. Ја стојим и одговарам за оно што сам ја, за оно што сам радио, за оно што планирам да урадим. На грађанима Бањалуке је да одлуче да ли то њима одговара, да ли је оно што сам радио исправно, да ли програм који сам припремио њима одговара и да ли они то желе. То је један тест за мене, на основу онога што сам радио и што планирам. С друге стране, тест је и за грађане Бањалуке. Они бирају, па ће и они процијенити шта желе у наредне четири године.

За крај, кратка порука бирачима, нешто што им до сада нисте рекли?

ШОБОТ: Мислим да сам био доста присутан и да сам послао поруке гласачима у Бањалуци. Оно што могу рећи и што говорим све ово вријеме, 6. октобра бирамо будућност Бањалуке у наредне четири године. Ја никоме нисам рекао да треба да гласа за мене, али сваког грађанина Бањалуке позивам да бира образовање, стручност, одговорност, пристојност, породичне вриједности и просперитет Бањалуке. Мислим да смо то понудили, а на грађанима Бањалуке је да о томе одлучују на изборима 6. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.