Хрватска

Може изазвати парализу и смрт: У намирници пронађена опасна бактерија

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2024. 19:16

Државни инспекторат Републике Хрватске обавијестио је у суботу потрошаче о опозиву прехрамбеног производа због опасне бактерије.

Опозива се домаћи јегер, паковање по цца 1 килограм, ЛОТ 04092024, с роком трајања 14.9.2024., због утврђене бактерије Листерија, наводе у Инспекторату.

Производ није у складу с Уредбом ЕУ о микробиолошким критеријумима за храну. Произвођач су Меснице Марко, Мала Јазбина 5ц, Мала Јазбина, Брегана. У малопродаји јегер је био у објекту Меснице Марко, Махатме Гандија 3, Загреб.

Љетос је била избила права мини епидемија листерије у прехрамбеним производима у више трговачких ланаца у Хрватској, и то у сендвичима с пилећом саламом поријеклом из Италије и Словеније.

Народ прича: Због чега сви толико воле Вучју планину

Народ прича: Због чега сви толико воле Вучју планину

Листерија је опасна јер може изазвати инфекцију централног нервног система. Зараза може довести до парализе можданих живаца и удова, менингитиса, енцефалитиса (упале мозга), али и смрти. Лијечи се специфичним антибиотицима.

Инфектолози упозоравају како бактерија има посебну склоност инвазији можданог ткива те овојница мозга. Међу инфекцијама које се преносе храном, листериоза је најопаснија јер често завршава са смртним исходом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.