Улице под водом

Невријеме у Црној Гори, водостаји расту из часа у час

  • Извор: Телеграф
  • 04.10.2024. 13:22

Улице под водом, водостаји ријека већи из часа у час, одрони на неким дионицама, непроходно неколико мостова и путева... То су посљедице невремена које је од синоћ захватило Црну Гору.

Завод за хидрометеорологију и сеизмологију издао је црвени метеоаларм, због најављеног јаког вјетра и обилне кише, јавља цдм.ме.

Обилне падавине утицале су и на драстичан раст водостаја ријјека за веома кратко вријеме. То се нарочито односи на централни дио Црне Горе, односно на Морачу и Зету са притокама. Према подацима са мјерних станица, Морача је у Подгорици за 14 часова порасла више од шест метара. Синоћ у 18 часова водостај је тамо износио 130 центиметара, а јутрос у осам 737, при чему и даље расте.

Општина Даниловград обавјештава све грађане да се, усљед великих временских непогода и обилних падавина, обуставља саобраћај за све категорије возила на мосту на Фрутку, мосту на Брестици и путу Подање – Кликоваче, до "Неxт аута".


"Такође, због појаве одрона на дионици Горица – Манастир Острог, апелујемо на возаче да вожњу прилагоде стању и условима на путу. Надлежне Службе су већ на терену и раде на чишћењу пута", наводе из општине.

Од јуче је, усљед обилних падавина, ниво ријеке Зете, на мерној станици у Даниловграду, порастао за 457цм.

Катастрофално невријеме није заобишло ни општину Шавник.

"Због огромне количине падавина, дошло је до излијевања ријеке Комарнице и Грабовице које је направило огромне штете у селу Комарница и на територији Парка природе Драгишница и Комарница. Све надлежне екипе су на терену и прате ситуацију и пружају помоћ становницима", навео је предсједник ове општине Југослав Јакић.

Велика количина падавина на подручју Никшића проузроковала је проблеме у околним насељима. Тренутно највише проблема имају мјештани села Горња Кута у Жупи никшићкој и у Милочанима.

У Горњим Кутима у Жупи током ноћи бујица воде преплавила је готова сва имања. У питању је црвена бокситна вода која је продрла из оближњег рудокопа.


Читатељка Портала РТНК, која им је послала снимак, истиче да се од претходне ноћи не могу изаћи из својих кућа.

"Бујица црвене воде носи све пред собом. Мостови у селу су преплављени, не можемо изаћи из кућа", истакла је она.

Због интензивних падавина и олујног ветра који су захватили подручје Цетиња у протеклим сатима, дошло је до потешкоћа у функционисању града.

Обилна киша, изазвала је проблеме у саобраћају, а јак вјетар узроковао је оштећења на инфраструктури и оборио више стабала.

"Поједине саобраћајнице привремено су затворене за саобраћај. Све надлежне службе, укључујући Службу заштите и спасавања, Комунално предузеће и Комуналну полицију, налазе се на терену и интензивно раде на санацији штете", наводи се у саопштењу Пријестонице Цетиње.


И поред јаког југа, у Градској луци Херцег Нови ноћ је протекла мирно.

Сва пловила су сигурна, очекују смиривање невремена и надају се да таласи који су достизали висину и четири метра нису оштетили лукобран, казао је за РТХН директор Агенције за газдовање градском луком Божо Укропина.


Из ЗХМЦГ су најавили да се у већем дијелу Црне Горе данас очекују обилне падавине, а највиша дневна температура износиће 24 степена.

Очекује се и јужни вјетар који ће повремено бити јак, на ударе и олујни.

У другом дијелу дана и током ноћи дјелимично разведравање, уз само понегдје мало кише.


Поподне ће и јужни ветар знатно ослабити.

Јутарња температура ваздуха од 13 до 22, највиша дневна од 15 до 24 степена.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера