Задобио повреде

Словенца напала баракуда у шибенском акваторијуму

  • Извор: 24сата.хр
  • 26.09.2024. 22:00

Мој пријатељ је у љубљанској болници, чека операцију ока јер се риба забила у маску која је прснула и тако га повриједила. Не може описати напад јер му је сад здравље на првом мјесту и питање је хоће ли му љекари уопште моћи спасити вид. Ријеч је о великој повреди ока - кратко је рекао словенски подводни риболовац, који и сам често лови рибу с подводном пушком у шибенском акваторијуму.

Екипа словенских подводних риболоваца врло је искусна и најчешће лове тако да су стационирани на острву Муртеру, па брзим глисерима долазе на локације које су богате рибом. Тако је било и овај пут кад је Словенац кренуо у подводни риболов у мору код острвцета Блитвенице на којем је познати свјетионик, али и омиљена рибарска пошта за улов рибе.

- У уторак пријеподневним сатима центар 112 је примио пријаву која је потом прослијеђена и полицији. Поморска полиција је одмах изашла на терен, но радници Лучке капетаније већ су помогли човјеку те га пребацили у шибенску болницу. Полиција је обавила разговор те се установило да је рониоца напала риба приликом роњења и то због испаљивања из подводне пушке, али нема ту елемената прекршајног, ни казненог дјела - објаснила је Сања Баљкас, портпаролка ПУ Шибеник, која је и нагласила како је у страни риболовац, у овом случају словенски држављанин, имао све потребне дозволе за риболов.

Необичан догађај како је риба, а претпоставља се да је то једна од три врсте баракуда које живе у Јадрану, повриједила рониоца, објаснио је и Ален Солдо, професор у трајном звању, на Одјелу за студије мора, Универзитета у Сплиту, који је и сам подводни риболовац.

- Оно што знам овако из медија, очито је да се риба једноставно бранила. Дакле, свако ко рони свјестан је да постоји ризик, само је питање како ће се то све одиграти. У овом случају, једноставно је завршило лоше по рониоца. Пуно пута приликом зарона, видим јата баракуда, и начелно нема с њима никаквих проблема, а да су на злу гласу, јесу - објаснио је Солдо.

Шкарами или баракуде живе одувијек у Јадрану. Односно, једна врста је домаћа, а друге двије су се прије двадесетак година населиле.

- Не знам која врста га је напала, али чим зароните баракуде можете видјети. Правило је једноставно, оне поштено знају и угристи, али ако их не дирате, неће ни оне вас. А када дође до 'контакта', онда људи пријављују како их нападају, напримјер, морске корњаче, као и морски пси, па и мурине, или у овом несрећном случају, баракуде - казао је Солдо, преносе "24Сата".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: