Лажно брендирање

Како продавци намјештају ''лажњаке''? Масовно обмањују купце на храни

  • Извор: Б92
  • 18.10.2024. 10:51

Алпско млијеко из Тузле, златиборска пршута са Авале, фрушкогорски мед настао индустријском прерадом шећера ко зна гдје. Овакве производе данас је, нажалост, могуће наћи на полицама маркета. Колико се, заправо, здраво хранимо, а колико смо обманути приликом куповине намирница од стране продаваца?

Уколико питате продавца на пијаци, или прочитате декларације у продавницама, кромпир је готово увијек ивањички, кајмак је краљевачки или златиборски, купус је футошки, мед је најприје хомољски. Ови производи већ су постали брендови Србије, а маркети ту чињеницу користе како би привукли купце. То им, чини се, и полази за руком.

На ту карту управо играју продавци, истичу из Удружења за заштиту потрошача. Купци голим оком не могу знати шта купују, маркети играју на карту повјерења од стране потрошача и једино ко може стати на пут оваквим радњама је - држава.

Јован Ристић из Удружења за заштиту потрошача „Ефектива“ каже:

Украдени усисивач и храна из куће

Украдени усисивач и храна из куће

- Ми не можемо да отворимо мед. Ми не можемо да уђемо, да носимо малу покретну лабораторију и да одмах видимо од чега је направљено. Зато су нам јако битни контролни органи Републике Србије и они треба да раде свој посао. Значи, ако се ради о увозној роби, тај посао још креће са царине.

Мед и млијеко двије су намирнице којима произвођачи у Србији највише манипулишу

Држава жели да стане на крај обмањивању потрошача, стога се тренутно ради на измјенама и допунама Закона о безбједности хране и Закона о службеним контролама, којим се уводи термин 'превара у храни'.

Ово је кључно јер су досадашње казне за преваре у храни биле неадекватне и недовољно одвраћајуће, а сада ће санкције бити строже за почињене прекршаје.

Храна која омета добар сан: Ове намирнице избјегавајте прије спавања

Храна која омета добар сан: Ове намирнице избјегавајте прије спавања

Циљ новог закона јесте да тржиште хране буде безбједно, транспарентно и у складу са највишим стандардима, а да се истовремено заштите интереси легалних произвођача.

Мед и млијеко двије су намирнице којима произвођачи у Србији највише манипулишу, али такозвано фалсификовање хране, везују се и за маслиново уље, чај, вино, зачине. Кажу пчелари, на тацну ставите мало меда, прелијте водом и окрећите тацну кружно. Послије одређеног времена, ако је мед прави, требало би да се у меду препознају линије у облику квадратића, које представљају саће и на тај начин можете да утврдите да ли је домаћи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 12:55 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.