Генерал Милан Мојсиловић

Начелник Генералштаба Војске Србије објаснио како ће изгледати служење војног рока

  • 25.09.2024. 08:02

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе и додао да је суштина да се изгради одбрамбени капацитет Србије.

"Сваки дан и годину које чекамо ми губимо генерације младих војника", рекао је Мојсиловић за РТС.

Како ће изгледати служење војног рока

Он је истакао да ће првих 30 дана од предвиђених 75, колико треба да траје обука регрута, нови војници провести на обуци за одређену врсту гађања, обуци за личну опрему, да ће радити вјежбе које се односе на Закон за заштиту, као и санитетску обуку и обуку за прву помоћ.

Предсједник Додик: Војска Србије импресивна и јака, то је важно и за Републику Српску

Предсједник Додик: Војска Србије импресивна и јака, то је важно и за Републику Српску

"Други мјесец улазимо у одређену тактичку обуку, да ли сте стријелац, пушкомитраљезац. Укључено је и допунско пјешадијско гађање, дневно и ноћно, док у оних посљедњих 15 дана радиће се на реализацији садржаја у логорским и теренским условима", рекао је Мојсиловић.

Он је истакао да ће у девет центара за обуку широм земље бити коришћен инструкторски приступ, док ће остали војници по гарнизонима стицати обуку и оспособљавање унутар бригада и копнене војске.

"У једној класи рачунали смо на до 20.000 војника-регрута. На годишњем нивоу. Дакле два и по мјесеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу", рекао је Мојсиловић и додао да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

Нови детаљи обавезног служење војног рока: Како ће изгледати обука регрута?

Нови детаљи обавезног служење војног рока: Како ће изгледати обука регрута?

"Старији ће ићи у центре за обуку и са њима имамо план да радимо мало краће од тих 75 дана", каже Мојсиловић.

Навео је да мировање радног односа мора бити заступљено у овом случају, додајући да је тако нешто могуће у јавним предузећима.

"Цијенимо да нема много случајева запослених преко интернета у тим годинама, кад неко има 19 година. Имамо идеју да предложимо Влади да они који имају кредите, а треба да буду регрутовани добију мораторијуме на отплату барем за та два и по мјесеца", рекао је Мојсиловић и додао да је идеја да кад војник одслужи војни рок буде у ратном распореду у гарнизону најближем мјесту одакле долази.

Кад је ријеч о приговору савјести, Мојсиловић је рекао да је то уставна категорија и да се то не може игнорисати.

Вишковић: Војска Србије снажна, опремљена и добро организована војна сила

Вишковић: Војска Србије снажна, опремљена и добро организована војна сила

"У војсци постоје занимања и специјалности у којима се не захтјева и за која не морате да се обучавате да држите пушку. Али и ти регрути биће на обуци. Они који не би били обучавани за пуцање били би у војном року у трајању од 155 дана. Нема разлике између вјерских и националних елемената у војсци, па тако можете да будете и ватрогасац у војсци", рекао је Мојсиловић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.