Предузете све мјере

У Сурдулици проглашена епидемија, афричка куга се шири

  • Извор: РТС
  • 28.10.2024. 19:43

У општини Сурдулица, због афричке куге свиња, у селу Калабовце уништено девет животиња. Које се мјере предузимају како би се спријечило ширење болести?

Ветеринари из Владичиног Хана су задужени и за подручје Сурдулице и Босилеграда, а они су предузели све мјере да спријече даље ширење афричке куге.

"Једине мјере - нешкодљиво уклањање животиња и ми смо то примијенили сада у селу Калабовцу, нешкодљиво смо уклонили девет свиња које су на сточном гробљу уклоњене, то мјесто се не употребљава и појачали смо здравствени надзор, у свим домаћинствима у зараженом подручју и угроженом”, наводи Ненад Митровић, др ветеринарске медицине у Владичином Хану.

Пазите се: Грађани БиХ опет на мети превара

Пазите се: Грађани БиХ опет на мети превара

На питање како спријечити даље ширење - свињске куге, која је веома заразна болест одговара: "Не, то је крајња мјера уништавања животиња, прије свега ту су у том ланцу јако важни ловци, ловачка удружења која на подручјима општине Владичин Хан, читавог округа проналазе болесне дивље свиње и ловци су врло одговорни и пријављују то инспекцији и ветеринарским станицама, а они одмах реагују".

Овде се јавила свињска куга зато што је човјек ловац и зато што није добро урадио дезинфекцију послије повратка из лова.

Више нису битни: Кинези ''понизили'' Аналену Бербок, нико је није дочекао!

Више нису битни: Кинези ''понизили'' Аналену Бербок, нико је није дочекао!

"Оно што је јако важно, ја апелујем људима, да прије свињокоља ми од сваке сумњиве животиње узимамо брис, шаљемо у институт. Ветеринарски институт из Ниша је врло квалитетан и врло одговоран по том питању и врло брзо ПИ-СИ-АР тестовима нам шаље резултате. Важно је да то радимо, да имамо активан надзор, да власници животиња, прије свињокоља, 70 сати, два, три дана пријаве ветеринарској станици да ће бити свињокољ. Ми ћемо доћи да узмемо брис из ушне вене, да видимо да ли постоји антиген афричке свињске куге, да се не би у току свињокоља ширио вирус, и што је најважније то узорковање је бесплатно", наглашава Митровић.

Током прошле године у општини Бујановац због афричке куге уништено је педесет свиња, а била је привремено затворена и сточна пијаца у Ристовцу, селу код Бујановца, једина у Пчињском округу.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм