Ево шта он предвиђа

Усвојен Приједлог закона о проглашењу Космета за подручје посебне социјалне заштите

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2024. 17:02

Влада Србије усвојила је данас Приједлог закона о проглашењу Аутономне Покрајине Косово и Метохија за подручје посебне социјалне заштите.

Овим рјешењем уређују се права на посебну социјалну заштиту, као и услови, надлежност и поступак за остваривање тих права како би се спријечило настајање социјалне искључености на том подручју и отклониле њене посљедице, саопштено је из Владе Србије.

Проглашењем Косова и Метохије за подручје посебне социјалне заштите пружа се финансијска подршка законом предвиђеним категоријама становништва с циљем њиховог опстанка на тој територији и подстиче очување културног и историјског насљеђа са нагласком на демографски, економски и културни развој, наводи се у саопштењу.

Продајући жир зарадио милионе марака за 3 седмице - оптужују га

Продајући жир зарадио милионе марака за 3 седмице - оптужују га

У Влади су истакли да је циљ доношења ових законских рјешења подршка незапосленима, односно старијим од 65 година који нису остварили право на пензију како би им се обезбиједила финансијска подршка.

На сједници Владе усвојен је и Приједлог закона о организацији и надлежности правосудних органа у процесуирању кривичних дјела извршених на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

Предложеним законом предвиђени су адекватни механизми за повезивање правосудних органа и концентрације стручног знања које би, у зависности од сваког конкретног предмета, тужилаштву пружало подршку у прикупљању доказног материјала за подизање оптужница, али и даље током судског поступка све до правоснажности пресуда.

Драма у Новом Саду: Непозната особа скочила с моста

Драма у Новом Саду: Непозната особа скочила с моста

Овим законским рјешењем омогућава се специјализација судова који суде у предметима за кривична дјела извршена на подручју Косова и Метохије и концентрација њихове надлежности како би суђења у овим кривичним поступцима била ефикаснија и добила на значају, наводи се у саопштењу.

Предвиђено је да надлежност за поступање у предметима за кривична дјела у првом степену имају Више јавно тужилаштво и Виши суд у Београду, а за поступање у другом степену Апелационо јавно тужилаштво и Апелациони суд у Београду.

Такође, у Вишем јавном тужилаштву у Београду треба да се формира Посебно одјељење за кривично гоњење кривичних дела која су извршена на подручју Косова и Метохије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.