Временска прогноза

Врхунац топлотног таласа, у Србији се очекује олуја

  • Извор: Телеграф
  • 16.07.2024. 18:16

Наставља се топлотни талас на Балкану. У подне је температура у Смедеревској Паланци достигла 38 степени, а у 15 часова у Бањалуци је било 35, а у Ћуприји 41 степен.

За читаву Републику Српску издато је црвено упозорење. Нешто угодније се очекује сутра, али ће на снази и тада бити активан наранџасти метеоаларм.

Послије подне и пред крај дана на западу и југозападу Србије очекује се јачи развој облачности и појава локалних пљускова са грмљавином. Тропски топло вријеме очекује се и у наставку седмице, али ће температуре бити у мањем паду. Максимална температура у сриједу биће од 35 до 39°C, у четвртак и петак од 33 до 37°C, а за викенд од 32 до 36°C. У сриједу послије подне и пред крај дана јачи развој облачности очекује се у већем дијелу Србије, уз појаву локалних пљускова са грмљавином.

Страшна трагедија код Врбаса: Беба се удавила у гуменом базену

Страшна трагедија код Врбаса: Беба се удавила у гуменом базену

Уз јачи развој облачности локалних пљускова са грмљавином биће и у четвртак и у петак у појединим предјелима Србије и у суботу ујутро на сјеверу Србије, углавном на подручју Војводине. У суботу послије подне и пред крај дана и у недјељу послије подне, јачи развој облачности очекује се у јужним и југозападним предјелима Србије, уз локалне пљускове са грмљавином, нарочито у брдско-планинским предјелима. Нажалост, у предјелима са локалним пљусковима и грмљавином, постојаће и опасност од грмљавинских олуја и непогода са градом, олујним вјетром и обилним пљусковима. У тим предјелима у кратком временском интервалу може да падне и већа количина падавина.

Оборен љетни рекорд потрошње струје у Српској: Ово је разлог

Оборен љетни рекорд потрошње струје у Српској: Ово је разлог

Ово је уобичајена ситуација, да у вријеме врелих дана унутар ваздушне масе дође до формирања јаких конвективних облака, уз пљускове са грмљавином ли олује. Ови грмљавински процеси могу настати и доласком свјежијег ваздуха изнад прегријане подлоге, па се топла ваздушна маса уздиже и савија у облику клина. С обзиром на то да се у наредном периоду на појединим локацијама очекују грмљавинске олује и непогоде, потребно је редовно пратити државне и надлежне службе и понашати се у складу са временом.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: