Румунија

Браћа насмрт претукла зета који је претходно тукао њихову сестру

  • Извор: Телеграф
  • 07.10.2024. 07:33

Мјештанина румунског села Костулени на бруталан начин убили су његови шураци. Они су га тукли и газили док није престао да се помјера, и то пред очима њихове сестре.

Она није интервенисала, нити је позвала хитну помоћ. Човјек је пронађен мртав сљедећег дана.

Како јавља Зиарул де Иаси, А.Ц.А. се оженио са М.А. почетком 2021. године, а убрзо им се родила кћерка. На почетку су односи између супружника били добри, али су обоје имали обичај да превише пију. То је доводило до конфликата који су ескалирали у епизоде физичког насиља, у којима су се међусобно тукли.

Дана 11. јуна прошле године, јутро је почело уз звук чаша. Супружници су посјетили женину мајку. Од 10 до 17 часова, пили су са њом и њеним партнером. На повратку кући, зауставили су се у бару гдје је А.Ц.А. попио још једно пиво, а затим су посјетили комшију са којим је попио чашицу ракије испред куће. Ту се човјек сјетио бившег партнера своје жене, па је усљед љубоморе два пута је ударио супругу. Свједок је касније изјавио да су то била два ударца дланом, “у шали”.

Међутим, жена то није доживјела на тај начин.

Од тог тренутка “разговарали” су само песницама

Жена се вратила у кућу своје мајке. Ударце које је примила видио је њен брат, Денис Леустеан. Он је позвао брата, Флорина Раилеануа, и затим су обојица, бијесни, кренули према кући А.Ц.А. да га позову на одговорност. Пратила их је сестра.

А.Ц.А. их је примио у кућу и сјели су да разговарају. Затим је Раилеану питао А.Ц.А. зашто је ударио њихову сестру. Он је одговорио да ју је само ошамарио, али жена га је прекинула и оптужила га да лаже, тврдећи да ју је претукао.

Раилеану је ударио А.Ц.А. у стомак, због чега је пао уназад на кревет.

Леустеан га је повукао са кревета, па су двојица браће почела да га ударају песницама и ногама. Затим су стали на њега, брутално га газећи и скачући по њему. Окренули су га лицем нагоре и ударили ногама по грудима.

Престали су да га ударају тек када више није давао знаке живота.

Раилеану је потом просуо кофу воде на жртву.

Двојица браће су отишла кући у пратњи сестре, али су прије тога још неколико пута ударили тијело које је лежало на поду.

Када су стигли код мајке, испричали су како су претукли зета. Присутни су почели да се смију, сматрајући то смјешним.

Човјек је највјероватније умро још те вечери

Сљедећег јутра, жена је отишла да види у каквом је стању њен муж. Затекла га је у истом положају у којем га је оставила када је отишла. Вратила се код мајке и рекла јој да је А.Ц.А. мртав.

Како су касније процјенили судски љекари, човјек је највјероватније преминуо те вечери. Задобио је фрактуре грудне кости и ребара, пукотине јетре, слезине и бубрега, а смрт је наступила због унутрашњег крварења.

Двојица браће су оптужени за убиство. Судије су различито оцијениле умјешаност сваког од њих у догађаје који су довели до смрти њиховог зета. Раилеану је осуђен на 10 година затвора, док је Леустеан добио казну од 11 година. Суд је такође досудио накнаду штете у износу од 65.000 евра у корист рођака жртве. Од тог износа, 20.000 евра ће припасти трогодишњој кћерки А.Ц.А.

Пресуда суда је оспорена од стране и оптужених и тужилаца. Убице су тражиле блаже казне, тврдећи да је злочин почињен под утицајем провокативног, агресивног и дрског понашања жртве. Тврдили су да их је жртва испровоцирала ругањем. С друге стране, тужиоци су сматрали да је Раилеану имао одлучујућу улогу у току догађаја. Како је већ имао криминалну прошлост, требало би да добије казну барем једнаку оној коју је добио његов брат.

“Иронија не може бити сматрана провокацијом”

Судије Апелационог суда су одбиле жалбу оптужених, сматрајући да иронија не може бити сматрана провокацијом.

Поред тога, ово није био први пут да су двојица браће сазнала да им је сестру претукао муж. Нови инцидент насиља није могао представљати шок који би их толико узнемирио да би их навео на убиство.

У сваком случају, с обзиром на бруталност напада, казне су биле чак и благе.

– Чуо сам како се ломе ребра и видио како се тијело деформише. Моја браћа су престала тек када су видјела да више не мрда. Флорин је узео шерпу с водом са шпорета и полио му главу. Иако су видјели да не реагује, поново су га ударали песницама и ногама по грудима и стомаку. Флорин је узео кофу воде која је стајала на столу поред врата и просуо је по њему. Још су га неколико пута ударили, након чега су престали – испричала је жртвина супруга на суду.

Судије су се сложиле с тужиоцима и повећале казну Раилеануу, тако да ће провести укупно 11 година у затвору, исто као и његов брат.

Одлука Апелационог суда је коначна.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: