Флорида

Чудовишни ураган снимљен из свемира: Не пише им се добро

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2024. 22:09

Ураган Милтон, који је тренутно пете категорије, требао би стићи до Тампе на Флориди у четвртак у рану зору по европском времену. Чудовишни ураган је снимљен из свемира, а судећи према тим снимцима Америци се не пише добро.

Због тога је току евакуација становништва које страхује шта ће затећи када се једном врати назад. Национална метеоролошка служба навела да је више од 12 милиона људи на Флориди суочено с пријетњом, а око 5,5 милиона их је евакуисано.

Ураган Милтон расте док се приближава западној обали Флориде, према подацима Националног центра за урагане.

У посљедњем ажурирању у 20 сати по нашем времену речено је да се олуја налази отприлике 209 километара западно од Форт Мајерса, града на југозападној обали Флориде, те да се креће према сјевероистоку брзином од око 26 километара на сат.

Шта су то потписали Пленковић и Зеленски

Шта су то потписали Пленковић и Зеленски

“Валови ће се брзо погоршати током сљедећих неколико сати, посебно тамо гдје ће доћи до унутрашњости, дуж западне обале. Колико год смо близу копна, није могуће тачно рећи гдје ће се догодити тај најгори (олујни) вал”, рекао је у сриједу директор Националног центра за урагане Мајкл Бренан, преноси "ЦНН".

Девастација коју би могао проузроковати ураган Милтон на Флориди могла би имати снажан учинак на ширу америчку економију – утичући на радна мјеста, путовања, производњу, малопродају, становање и друге факторе.

Око 3 одсто америчког бруто домаћег производа директно је на Милтоновом путу, према Рајану Свиту, главном америчком економисти за "Оксфорд Економикс".

НАСА објавила фотографије Милтона изнад Мексичког залива

НАСА је подијелила слике урагана Милтон док је пролазио преко Мексичког залива, у близини обале полуострва Јукатан.

У тренутку када су фотографије снимљене, ураган је био пете категорије. У Мексику, власти у држави Јукатан извијестиле су о мањој штети од Милтона док је пролазио тик уз море.

"Електрични водови, улична свјетла и дрвеће срушени су у близини обале, а неке мале структуре са сламнатим кровом су уништене", рекао је гувернер Јукатана Хоакин Дијаз.

Није извијестио о мртвима или повријеђенима.

Незапамћене цијене товљеника, а свињокољ све ближи

Незапамћене цијене товљеника, а свињокољ све ближи

Џозеф Бајден, аемерички предсједник, говорећи у Вашингтону о приближавању урагана, позвао је све који се нађу на путу урагана Милтон да "прате сва сигурносна упутства" јер је "то питање живота и смрти".

Бајден је навео да је његов тим учинио "све што је могао" да се припреми за ову олују.

"Вјетрови ће дувати брзином већом од 160 километара на сат, с олујним таласима који ће достизати до пет метара”, рекао је амерички предсједник и додао:

"Знам да је јако тешко оставити свој дом, своје ствари, све што посједујете. Али позивам све на путу урагана Милтон да прате сва сигурносна упутства у сљедећа 24 сата".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: