Америка

Мистериозни дронови 17 ноћи излуђивали Пентагон

  • Извор: Агенције
  • 15.10.2024. 13:31

У децембру прошле године током 17 узастопних ноћи мистериозни дронови, чије поријекло ни дан данас није утврђено, кружили су над кључним војним базама у САД, а америчка војска их није обарала.

"Волстрит журнал" је открио ову причу и протеклог викенда је ексклузивно објавио.

Ови дронови су виђени у ваздушном простору ваздухопловне базе Ленгли на обали савезне државе Вирџинија, изнад које су строго забрањени било какви неодобрени прелети.

Они су до 23. децембра 2023. летјели сваке ноћи над базом у којој се налазе најмодернији амерички борбени авиони, укључујући Ф-22 Репторе.

Спашен након 67 дана проведених у чамцу на мору: Два тијела пронађена у пловилу

Спашен након 67 дана проведених у чамцу на мору: Два тијела пронађена у пловилу

Марк Кели, генерал ваздухопловних снага, изјавио је за "Волстрит журнал", цитирајући информацију коју му је дао неименовани амерички званичник, да су се дронови појављивали неких 45 минута до сат времена након заласка сунца.

Према процјени Келија, први дрон који би се појавио био је дуг око шест метара и летио је брзином од око 160 километара на час на висини између 900 и 1.200 метара.

Након тог дрона појављивало се још десетак беспилотних летјелица.

Није познато одакле су ти дронови стигли, али су се појавиле сумње да иза њих стоје Русија или Кина, док је мало ко помислио да би то могло да буде дјело људи који управљају беспилотним летјелицама из хобија.

Аналитичари који су се бавили овом чудном појавом открили су да мањи дронови са четири елисе, који су се појављивали након великог дрона, нису користили уобичајени опсег фреквенција који је доступан стандардним комерцијалним беспилотним летјелицама, што је још један доказ да аматери нису управљали овим дроновима.

Познати музичар преминуо у 38. години: Повреда главе била кобна

Познати музичар преминуо у 38. години: Повреда главе била кобна

Иако су дронови летјели изнад неких од највреднијих војних објеката у САД, "Волстрит журнал" наводи да њихово обарање није по закону.

То је могло да се деси само у случају да су представљали директну пријетњу.

Мистериозни дронови би зато само нестајали у ноћи и потом им се губио сваки траг, иако су локалне полицијске снаге покушавале у пар наврата да их слиједе аутомобилом.

Ови дронови се нису појављивали на радарима, због чега је америчка војска морала да прекалибрише уређаје да откривају све што је веће од птице.

У бази Ленгли су током периода појављивања дронова били забрањени ноћни летови, а моћни Ф-22 Рептори су пребачени на другу локацију.

Чудна појава је забиљежена у војној бази у Невади, као и изнад тајне базе елитне јединице маринаца Фоке тим шест (СЕАЛ Теам Сиx) и поморске базе Норфолк, највеће луке на свијету.

Након пет година расвијетљено убиство двојице Срба у Црној Гори

Након пет година расвијетљено убиство двојице Срба у Црној Гори

"Волстрит журнал" наводи да је на састанцима у Пентагону и Бијелој кући, посвећеним овим дроновима, одбачена могућност њиховог електронског ометања, зао што би то могло да се одрази и на комерцијалне авиолиније и и угрози безбједност путника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)