Руски изасланик при УН

Небензја: Москва не прихвата нове западне чланице у савјету безбједности

  • 21.10.2024. 17:39

Москва сматра да проширење Савјета безбједности УН прихватањем више западних земаља не долази у обзир, рекао је руски изасланик при УН Василиј Небензја.

- Сматрамо да би било неприхватљиво даље повећавати број западних представника у Савјету, пошто су они тамо већ презаступљени - рекао је Небензја за ТАСС.

Он је нагласио да је Русија "против разводњавања прерогатива сталних чланица, укључујући право вета, које је инструмент који обезбјеђује да Савјет доноси уравнотежене одлуке".

Савјет безбједности УН чини 15 земаља, од којих су пет - Русија, Велика Британија, Кина, САД и Француска - сталне чланице, а 10 несталне чланице које се бирају на двије године. Савјет безбједности је одговоран за одржавање мира и међународне безбједности, а све чланице УН дужне су да се повинују његовим одлукама.

Раније је генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао да већина земаља УН препознаје потребу за реформом Савјета безбједности. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да би Савјет безбједности требало проширити не тако што ће се више западних земаља придружити, већ да има више представника из Азије, Африке и Латинске Америке.

Пратите нас и путем Вибера