Brazil

Otac i kćerka iz Srbije učesnici u prevari teškoj 142 miliona dolara

  • Извор: Новости.рс
  • 11.08.2022. 22:35

Brazilka Sabin Kol Bogisi (48) uhapšena je u Rio de Žaneiru zbog sumnje da je prevarila svoju majku Ženeviv (82), udovicu kolekcionara Žana Bogisija, kojoj je ukraden novac, umjetnine i nakit u vrijednosti od 142,42 miliona dolara.

Njeno hapšenje razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umjetnička djela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara. Kao inspiratore ovog zločina, brazilska policija navela je Sabin Bogisi i njenu prijateljicu Dijanu Rosa Aparesida Stanesku Vuletić, koja je sa ocem Slavkom Vuletićem trenutno u bjekstvu.

Brazilska policija navodi da je Slavko rođen i odrastao u Beogradu i da je do sada nekoliko puta bio umiješan u nedjela svoje kćerke, a ovaj put je, navodno, bio zadužen za čuvanje novca.

Prevarantska akcija počela je 2020, kada je Sabin nagovorila "vidovnjakinju" Dijanu da njenoj majci kaže da će joj kćerka uskoro umrijeti od neizlječive bolesti. Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko "vidovnjaka", koji su koristili lične podatke dobijene od Sabin. Gatare i "afrobrazilske sveštenice" su obmanjivale izbezumljenu staricu, a onda joj ponudili "duhovno liječenje" za pozamašne svote novca. 

U mjesecima koji su uslijedili, policija tvrdi da su osumnjičeni prijetili Ženeviv, izgladnjivali je i držali je zatvorenu u kući.

"Sabin i Dijana su potom počele da uzimaju umjetnine iz staričine kuće, tvrdeći da su slike 'proklete negativnom energijom'", rekao je Žilberto Ribeiro iz policije Rija de Žaneira.

Nakon gotovo godinu dana maltretiranja, majka je uspjela da pobjegne i slučaj prijavi policiji koja je saopštila da je ukradeno 16 slika, uključujući djela poznatih brazilskih umjetnika. Ukradena su, takođe, tri djela kultne modernističke slikarke Tarsile do Amaral, a policija je procijenila da zajedno vrijede oko 137,6 miliona dolara.

Najvrednija slika, Sol Poente (Zalazeće sunce) Tarsile do Amaral, pronađena je ispod kreveta u jednom od domova vidovnjakinja, a sa njom još deset ukradenih umjetnina. Tri slike pronađene su u Sao Paulu, dok su dvije prodate muzeju u Buenos Ajresu, prenosi portal "Novosti".

Тагови: