Подвиг

Пилот доживио срчани удар: Његова супруга без искуства успјешно слетјела авионом

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2024. 22:49

Ивон Кинане-Велс, (69) успјела је да сигурно приземљи двомоторни авион Беецх Ц90Б Кинг Аир на аеродрому у Калифорнији, иако никада раније није управљала летјелицом, након што је њен супруг, пилот Елиот Алпер (78), доживио срчани удар током лета.

Инцидент се догодио у прошли петак, док су летјели на висини од 1.800 метара.

Пар је кренуо са Аеродрома Хендерсон Еxецутиве у Лас Вегасу ка Монтереју, Калифорнија, када је Алпер почео да показује знакове срчаног удара и изгубио свијест. Кинане-Велс која је иначе агент за некретнине из Лас Вегаса, била је присиљена да преузме контролу над авионом, иако никада раније није летјела.

У тренутку очаја, Ивон је контактирала контролу летења, која јој је помогла у вођењу авиона до најближег аеродрома. Контролор лета ју је савјетовао како да дода снагу моторима и усмјери авион ка Меадоwс Фиелд аеродрому у Бакерсфиелду.

"Поставићемо вас тако да кад завршите заокрет, будете директно усмјерени ка писти на аеродрому Бакерсфиелд. Да ли је то у реду?“ упитао ју је контролор. 

Ивон је нервозно потврдила, а неколико минута касније успјела је да изведе своје прво слијетање.


Иако је авионом прешла читаву писту дугу 3.300 метара и дјелимично излетјела ван ње, Ивон је безбједно зауставила авион. Хитне службе одмах су стигле на лице мјеста и њеног супруга, који је још увијек био без свијести, превезле у болницу. На жалост, он је касније преминуо.

Директор аеродрома у округу Керн, Рон Бревстер, изјавио је да никада није видио овакав подвиг у својој каријери. 

"Колико знам, ово је без преседана. Никада нисам видио ништа слично,“ рекао је Бревстер, преноси Дејли Мејл.

Овакви инциденти, иако ријетки, увијек привуку велику пажњу у авијацији. Хитне ситуације попут ове захтијевају изузетну хладнокрвност и тимски рад између контроле летења и путника без летачког искуства. Овдје је кључну улогу одиграло брзо и прецизно вођење контролора летења, који су успјешно помогли да се летјелица сигурно приземљи, а да при том није дошло до већих посљедица по авион или посаду.

Кинане-Велс је примјер како правовремена реакција и смиреност могу бити од пресудног значаја у критичним ситуацијама, док контрола летења наставља да показује своју виталну улогу у одржавању безбједности ваздушног саобраћаја.

(Аеро.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: