Министарство здравља Новосибирске области у Русији објавило је на свом Телеграм каналу да је мјештанин морао да буде оперисан пошто је одједном појео 10 јапанских или каки јабука, због чега му се у желуцу створио "камен", односно безоар пречника седам до осам центиметара.
Мушкарац је трпио мучнину и болове пет дана, након чега је затражио љекарску помоћ. Прегледом је установљено да му је у желуцу остао безоар, густа формација од несварених дијелова нечега, настала од биљног садржаја, односно од каки јабука.
Љекари су га више пута оперисали током три дана и то без резова, тако што су у стомак улазили инструментима кроз једњак док је он био под анестезијом, разбијали “камен” и вадили фрагменте. Ипак, то није могло довољно да помогне, пацијент је добио и опструкцију цријева, па су љекари морали да изведу још једну интервенцију, односно да фрагменте који су застали у цријевима “погурају”, што је такође изведено без резова, рекао је шеф одјељења за ендоскопију Баходур Бабајев.
Љекари новосибирске болнице наводе да овакви поремећаји могу настати због поремећене покретљивости желуца, што је посљедица претходних операција или болести. Навика да се храна не жваће довољно је такође фактор ризика.
"Овај пацијент је имао историју ресекције желуца. Када се у интеракцији са желучаним соком танин из јапанске јабуке полимеризује, формира вискозну масу која као да цементира несварене остатке хране", рекао је хирург Џурабој Рахимов.
Како је упозорио, не треба претјеривати са овим воћем, уобичајеним у продавницама широм свијета, јер је довољно појести два до пет плодова дневно да се формира “камен”, поготово код људи који су били подвргнути операцијама на желуцу или цријевима.
Ипак, овакви случајеви су изузетно ријетки, наводи Медуза, и додаје да је, на примјер, у једној јужнокорејској универзитетској болници која се налази у граду са популацијом од скоро милион људи, био је само 51 пацијент са сличним проблемима током 19 година. И то упркос чињеници да у Јужној Кореји постоји повећан ризик од појаве таквих формација, преноси НИН.