Траје потрага за преживјелима

Поплаве у Непалу, најмање 200 мртвих

  • Извор: Индекс
  • 30.09.2024. 15:27

Стрпљива истрага за могућим преживјелима настављена је у насељима Катмандуа прекривених блатом због поплава и клизишта невиђених размјера, у којима је погинуло најмање 200 становника.

У ноћи на суботу су главни град Непала, као и већи дио истока и средњег дијела земље, погодиле поплаве какве нису виђене у задњих двадесет година на крају сезоне азијског љетног монсуна.

Читава насеља Катмандуа покриле су блатне бујице и отпаци, а посљедица су изненадне поплаве ријеке Багмати која пресијеца долину.

"По посљедњим подацима којима располажемо погинуло је 200 људи, 127 их је повријеђено, а 26 их се још воде као нестали", рекао је АФП-у портпарол министарства унутрашњих послова Рисхи Рам Тивари.

Бројне цесте које повезују Катманду с остатком земље потопила је блатна бујица.

Додао је да је најмање 35 жртава остало живо затрпано у три возила када је клизиште прекрило једну од ових цеста, које се налазе јужно од главног града.

"Наш приоритет је потрага и спашавање, а то се односи и на људе који су остали заглављени на цестама", истакао је.

Непалска војска је објавила да је већ провела више од 4.000 евакуација, највише хеликоптерима, моторним чамцима и чамцима за спашавање.

За чишћење цеста кориштени су булдожери и остале машине за ископавања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.