Инвазија Израела на Либан

Пређене све црвене линије: Блиски исток клизи у потпуно ратно стање

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2024. 08:43

Израелска копнена инвазија на Либан могла би да изазове апокалиптичне сцене и потпуно ратно стање, док би ИДФ могао да се суочи са трупама обучаваним од стране Британије.

То је рекао амбасадор блискоисточне земље у Лондону, Рами Мортада, додајући да њихове трупе не би "мирно посматрале" ако би Израел извршио инвазију или "покренуо тешки ваздушни напад", преноси Д Тајмс.

Прошле ноћи, израелски авиони су напали Либан са више од 50 удара - упркос позивима на суздржаност усред страхова од спирале сукоба у Блиском истоку након недјеље експлозија пејџера и радио веза, што је земљу довело у хаос.

Бомбардовање је означило најинтензивније нападе на Либан у посљедњих годину дана, док су се свјетски лидери окупили у Паризу да хитно позову на деескалацију.

Мортада је упозорио да је Хезболах постао "моћна борбена снага", рекавши да би вишефронтни рат у региону могао да радикализује нове генерације у Европи.

Рекао је за медије: "Суочавамо се са свим ризицима потпуног регионалног сукоба и то је оно што смо неуморно покушавали да избјегнемо."

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

Црне прогнозе Европске комисије: Украјина ће зиму дочекати без струје и воде

"Надамо се да нећемо доћи до тога, јер би то била апокалиптична сцена за све. Дефинитивно је апокалипса за Либан, али Либан неће бити једини који ће претрпјети у овом рату. То нас је недавна историја научила. Зато све напоре треба усмјерити на избјегавање таквог исхода."

Дипломата је наставио: "Постоји много опасних аспеката за Блиски исток који би могли да се прошире чак и на Европу и шире."

Давид Леми је хитно позвао британске држављане да напусте регион, уз страх да би се "ситуација могла брзо погоршати". Открио је да је разговарао са премијером Либана, Најибом Микатијем, и "изразио своју дубоку забринутост због растућих тензија и цивилних жртава."

Бијела кућа је изјавила да је дипломатско рјешење оствариво и хитно потребно, а портпарол је рекао на брифингу да су "уплашени и забринути због потенцијалне ескалације".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: