Сарцо

Прва особа на свијету умрла у "капсули смрти"

  • 24.09.2024. 22:04

Сарцо, капсула за потпомогнуту еутаназију кориштена је први пут, потврдили су њени творци, а вјерује се да је Американка стара 64 године прва особа која је у њој умрла.

Швајцарска полиција саопштила је да је неколико особа приведено у понед‌јељак, 23. септембра, и да су тужиоци отворили истрагу због сумње на подстицање и помагање у самоубиству.

Капсула за самоубиство "Сарцо" дизајнирана је како би омогућила особи унутра да притисне дугме који убризгава азот у запечаћену комору. Особа би тада требала заспати и умријети од гушења у само неколико минута.

"Адвокатска компанија обавијестила је тужиоце у кантону Schaffhausen да се потпомогнуто самоубиство које је укључивало кориштење капсуле Сарцо догодило у понед‌јељак у близини шумске колибе у Мерисхаусену", наводи полиција у саопштењу.

Жена која је умрла у капсули наводно је патила од "врло озбиљне болести која укључује јаке болове" и жељела је умријети.

The Last Resort, швајцарска компанија која стоји иза Сарца, саопштила је  да је жена умрла користећи Сарцо уређај 23. септембра у 16.01 сати по средњоевропском времену, те како је допредсједник компаније, Florian Willet био једина особа која је присуствовала њеној смрти, супротно полицијским извјештајима.

Наиме, низоземске новине Волкскрант извијестиле су да је полиција ухапсила једног фотографа који је желио фотографирати кориштење Сарца те да је он задржан у полицијској станици.

Уједно, објавили су фотографију жене прије него ли је ушла у "капсулу смрти", преноси Радио Сарајево.

Пратите нас и путем Вибера