Годишњица руско-кинеских дипломатских односа

Путин и Си: Русија и Кина ће обезбјеђивати мир и стабилност на планети

  • Извор: Спутник Србија
  • 02.10.2024. 08:01

Русија и Кина наставиће да јачају билатерално свеобухватно стратешко партнерство и обезбјеђују стабилност у Евроазији и широм свијета, навео је предсједник Русије Владимир Путин у честитки кинеском лидеру Си Ђинпингу поводом 75. годишњице руско-кинеских дипломатских односа.

"Прије три четвртине вијека наша земља је прва у свијету признала Народну Републику Кину и брзо је успоставила блиске односе сарадње са новом Кином. Блиски и узајамно корисни односи Русије и Кине успјешно су издржали тест времена. Тренутно су руско-кинески односи на највишем нивоу у историји“, рекао је Путин, преноси Централна кинеска телевизија.

Руски лидер је истакао да Кина и Русија промовишу активну сарадњу по различитим политичким, трговинским, економским и научно-техничким питањима, ефикасно сарађују у међународним и регионалним пословима, заједно су посвећене изградњу праведног и мултиполарног свијета.

Медији: Процурио план одмазде Израела за ирански напад?

Медији: Процурио план одмазде Израела за ирански напад?

"Сигуран сам да ће обје стране у потпуности реализовати договор о низу питања који је постигнут на мојим састанцима са Си Ђинпингом и да ће наставити да јачају руско-кинеско свеобухватно стратешко партнерство у новој ери и допринијети одржавању безбједности и стабилности на евроазијском континенту и широм свијета“, закључио је предсједник Русије.

Кина ће са Русијом обезбјеђивати мир и стабилност

У честитки коју је упутио Си Ђинпинг руском колеги наводи се да ће Кина заједничким напорима са Русијом допринијети одржавању мира и стабилности на цијелој планети.

"Придајем велики значај развоју кинеско-руских односа и спреман сам да заједно са предсједником Русије стално ширим свеобухватну практичну сарадњу двије земље, да заједничким напорима допринесемо квалитетном развоју и модернизацији обје земље, да дамо допринос очувању мира и стабилности на планети, допринесемо формирању судбоносне људске заједнице“, поручио је Си Ђинпинг.

Делиријум у Шангају због Ђоковића

Делиријум у Шангају због Ђоковића

Како је додао, намјерава да искористи ову годишњицу као прилику да се чврсто оцрта правац за даљи развој односа двије земље. Кинески предсједник је подсјетио да су Русија и Кина највећи сусједи, свјетске силе и водеће земље са тржиштима у развоју.

"Током протеклих 75 година од успостављања дипломатских односа, обје стране су допринијеле сталном јачању и модернизацији кинеско-руских веза заснованих на фундаменталним интересима двију држава и њихових народа“, додао је Си Ђинпинг.

Према његовим ријечима, најзначајније карактеристике односа Пекинга и Москве су "трајно добросусједско пријатељство, свеобухватна стратешка сарадња, обострано корисни контакти и сарадња".

Експлозије у близини израелске амбасаде у Копенхагену

Експлозије у близини израелске амбасаде у Копенхагену

"У новој ери, под заједничким стратешким вођством са предсједником Путином, суочени са промјенама без преседана, Кина и Русија наставиле су да продубљују међусобно политичко повјерење, постигле су изванредне резултате у практичној сарадњи, продубиле пријатељство, дале значајан допринос побољшању благостања народа двије земље, доприносећи уређеној мултиполарности свијета на основу једнакости и економске глобализације“, закључио је Си Ђинпинг.

Другог октобра се обиљежава 75 година од успостављања руско-кинеских дипломатских односа. Совјетски Савез је била прва држава која је признала Народну Републику Кину дан након њеног оснивања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.