"О предсједнику се ништа не говори"

Путин открио: Они су једина легитимна власт у Украјини!

  • 28.05.2024. 15:30

Устав Украјине предвиђа проширење овлашћења само Врховне раде, а о предсједнику се ништа не говори, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

"Неопходно је спровести озбиљну и дубинску анализу по питању легитимитета предсједника Украјине. Ако се избори у Украјини не одрже за вријеме ванредног стања, то не значи да се предсједнички мандат продужава", казао је Путин на руским новинарима прије одласка из Ташкента.

''НАТО је већ у директном сукобу са Русијом''

''НАТО је већ у директном сукобу са Русијом''

Како је указао, према законима Украјине, након истека предсједничких овлашћења, врховна власт треба да буде пренесена на предсједника парламента.

"У својој основи, украјинска државност није заснована на идеји предсједничке, већ парламентарне републике, те је сасвим логично да су сам Устав и правни акти, који су донесени на основу њега, структурирани на тај начин", прецизирао је.

Путин је додао да би коначан одговор на питање легитимности власти требало да дају политички и правни системи Украјине. 

Путин: Иако има непријатељски став Западу неће поћи за руком да спријечи развој Русије и Бјелорусије

Путин: Иако има непријатељски став Западу неће поћи за руком да спријечи развој Русије и Бјелорусије

Како је додао, ако би у Украјини хтјели да одрже предсједничке изборе, морали би да укину ванредно стање и то је све, међутим, они то нису хтјели да ураде.

"Идеја данашњих 'господара' Украјине вјероватно је да све непопуларне одлуке повјере актуелној власти, укључујући и снижавање старосне границе за регрутацију", навео је Путин и додао да ће ти господари само "кликнути и промијенити" власт у Украјини и ставити оне који неће одговарати за донесене одлуке које нису баш популарне.

Коментаришући изјаве НАТО представника да ударе на територију Руске Федерације, Путин је поручио да морају бити свјесни са чиме се играју.

Паника у Кијеву: Русија пронашла рјешење за ''моћно оружје''

Паника у Кијеву: Русија пронашла рјешење за ''моћно оружје''

Путин је покушаје САД да застраше друге земље назвао "елементима империјалног понашања".

"Актуелне власти у Вашингтону желе да прије избора потврде статус САД као империје, али то не желе сви у САД", нагласио је он, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера