Њујорк

Састали се Трамп и Зеленски: Пролази кроз пакао

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2024. 19:06

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп састао се данас с украјинским предсједником Володимиром Зеленским у "Трамп Таверу" у Њујорку те је рекао како је вријеме да рат у Украјини заврши, преноси "ББЦ".

Републикански предсједнички кандидат у више је наврата критиковао украјинског лидера током кампање због различитих ставова о начину окончања рата који је започео у фебруару 2022. Сусрет њих двојице до данас се чинио мало вјероватним.

Зеленски је рекао како сматра да он и Трамп имају "заједнички став да се рат мора зауставити и да Путин не може побиједити", додавши да ће с Трампом разговарати о детаљима свог "плана побједе".

Трамп је инсистирао на томе да има врло добар однос са Зеленским.

"Такође имам врло добар однос, као што знате, с предсједником Путином и мислим да ћемо, ако побиједимо на изборима, то врло брзо ријешити", казао је Трамп.

"То мора завршити, Зеленски пролази кроз пакао, његова земља пролази кроз пакао као мало која земља икада", рекао је новинарима.

Бурна прошлост односа двојице политичара не односи се само на тренутна збивања. Подсјетимо, Трампа је доњи дом америчког Конгреса опозвао 2019. због оптужби да је вршио притисак на Зеленског да му испоручи компромитујуће информације о Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру који је био повезан с украјинским компанијама.

Откако је Русија покренула своју специјалну војну операцију на Украјину у фебруару 2022, Трамп је често понављао како је најважније завршити сукобе, на питање о томе жели ли да Украјина побиједи у сукобима избјегавао је дати одговор. Трамп је и данас рекао како би завршио сукобе у кратком року те да до њега уопште не би ни дошло да је он остао предсједник. Одбио је одговорити на питање треба ли Украјина одустати од дијела територија како би сукоб завршио.

Иако је Зеленски у посјети САД-у од недјеље, њихов сусрет потврђен је тек синоћ навече, када је Трамп објавио снимак екрана с СМС поруком предсједника Зеленског у којој је рекао да је "важно да имају лични контакт и да се разумију 100 одсто".

Пратите нас и путем Вибера