Вашингтон

Шта се крије иза најављеног састанка Зеленског и Трампа

  • Извор: Агенције
  • 19.09.2024. 19:56

Кандидат за предсједника САД Доналд Трамп изјавио је у сриједу да ће се "вјероватно" састати са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, који ће сљедеће недјеље боравити у САД.

Зеленски планира да се обрати сједници Савјета безбједности УН о рату Русије у његовој земљи.

"Вјероватно, да", одговорио је Трамп на питање новинара да ли ће се састати са украјинским лидером.

Зеленски је у августу рекао да жели да представи мировни план предсједнику САД Џоу Бајдену, Камали Харис и Трампу. Трамп и Зеленски нису разговарали од бившег мандата бившег предсједника.

Украјински предсједник је рекао да његов тзв. "План побједе" има за циљ да донесе мир Украјини, истовремено одржавајући земљу јаком и избјегавајући било какав "замрзнути конфликт" који је сада окончан послије много консултација.

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Обраћање шефа Хезболаха: Израел је прешао све црвене линије!

Обећао је да ће Бајдену представити свој план, вјероватно сљедеће недјеље када буде у САД.

Свакодневно извјештавајући о припреми плана, Зеленски је дао неколико наговјештаја о његовом садржају, указујући само на то да он има за циљ стварање услова прихватљивих за Украјину, која је сада у рату са Русијом више од двије и по године.

Бајденова администрација и даље није убијеђена да би Украјини требало дати овлашћење да лансира ракете дугог домета дубље у Русију, а амерички званичници кажу да траже детаљније информације о томе како би Кијев користио оружје и како се оно уклапа у ширу стратегију рата, објавио је у сриједу "Асошиејтед прес".

Амерички званичници рекли су да су тражили од Украјине да јасније наведе своје борбене циљеве.

Пратите нас и путем Вибера