Бивши предсједник САД

Трамп: Бићу заштитник Американцима Јеврејима

  • 20.09.2024. 11:40

Бивши предсједник САД и републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп осудио је антисемитизам неколико сати након што је Си-Ен-Ен објавио да је републикански кандидат за гувернера Сјеверне Каролине, Марк Робинсон, изнио серију расних и сексуалних коментара на веб страници, гдје је себе такође називао “црним нацистом”.

Трамп није коментарисао Робинсонове изјаве током јучерашњег обраћања групи јеврејских донатора и Израелско-америчком савјету у Вашингтону, преноси АП.

Трампова кампања издала је саопштење након што је CNN објавио Робинсонове коментаре, али није поменула Робинсона. У званичном саопштењу је наведено да је Трамп “фокусиран на побједу у Бијелој кући и спасавање земље” и да је Сјеверна Каролина “витални дио тог плана”.

Трамп је јуче на донаторском догађају у Вашингтону под називом “Борба против антисемитизма у Америци” обећао Американцима Јеврејима да ће бити њихов заштитник.

- Моје обећање Американцима Јеврејима је сљедеће: Вашим гласом, ја ћу бити ваш бранилац, ваш заштитник и бићу најбољи пријатељ који су Американци Јевреји икада имали у САД - рекао је Трамп. CNN тврди да је Робинсон објавио низ коментара на порнографској веб страници “Нуд Африца” прије више од 10 година, у којима је себе назвао “црним нацистом” и изразио подршку поновном успостављању ропства.

Робинсон је негирао да је ријеч о његовим коментарима и објавио видео на друштвеним мрежама у којима демантује наводе CNN 3-а.

- Дозволите ми да вас увјерим у ствари које ћете видјети у тој причи - то нису ријечи Марка Робинсона - рекао је он и објаву CNN назвао “погрешним таблоидним лажима”.

Недавне анкете у Сјеверној Каролини нису показале велику разлику између Трампа и кандидаткиње демократа Камале Харис, али су исте анкете показале да демократски кандидат за гувернера Сјеверне Каролине Џош Стајн има предност у односу на Робинсона, наводи АП.

Агенција додаје да поједини аналитичари оцјењују да би Робинсонови коментари, укључујући и онај из 2012. у којем је рекао да преферира нацистичког диктатора Адолфа Хитлера од руководства у Вашингтону, могли да угрозе Трампове шансе да освоји Сјеверну Каролину, кључну државу.

Ова прича није о гувернерској трци у Сјеверној Каролини. Ријеч је о предсједничкој трци - сматра Пол Шумакер, републикански аналитичар. Он такође оцјењује да би Трамп могао да изгуби државу у којој је побиједио 2016. и 2020. године.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: