Рат Израела и Хамаса

УН: Из Рафе побјегло 800.000 људи

  • 18.05.2024. 22:04

Око 800.000 људи било је присиљено да побјегне из Рафе због жестоких напада израелске војске на припаднике Хамаса, саопштено је из УН.

Израелска војска објавила је да су њене ваздухопловне снаге погодиле више од 70 циљева широм Појаса Газе, док су копнене трупе извршиле "циљане нападе" у источном дијелу Рафе, убиле 50 милитаната и лоцирале десетине тунелских отвора.

Филип Лазарини, шеф агенције УН за палестинске избјеглице УНРВА, рекао је да је након почетка израелске операције у Рафи 6. маја дошло до масовног кретања људи.

Скоро половина становништва Рафе, или 800.000 људи, је на путу јер су били приморани да побјегну од када су израелске трупе покренуле војну операцију у тој области, написао је Лазарини на мрежи "Икс".

Хамасово оружано крило "Бригаде Езедине Ал Касам" саопштило је да је испалило салву ракета према израелској луци Ашкелон и да је гађало израелски командни центар у избјегличком кампу Џабалија, на сјеверу енклаве.

Извјештач АФП-а рекао је да су ваздушни удари и артиљерија погодили источни дио Рафе док су борбени авиони надлијетали град на граници Газе са Египтом.

Пратите нас и путем Вибера