Large banner

Kako najbrže da oljuštite papriku: Trikovi zbog kojih kožica sama spada

09.09.2025

10:00

Komentari:

0
Како најбрже да ољуштите паприку: Трикови због којих кожица сама спада
Foto: Pexel/Taha Çendek

Ko je barem jednom pekao paprike zna - pečenje je uživanje, miris te mami i vraća u djetinjstvo, ali kad dođe na red ljuštenje… e tu nastaje drama. Ako spremate ajvar ili zimnicu, djeluje kao da ljuštenje traje duže nego čitav proces pečenja. Ali zapravo postoji fora zbog koje paprike same "ispadaju iz kože".

Добра ватра је пола посла

Ако паприку не испечете како треба, можете да је држите сатима у кеси и опет ће се мучити да се ољушти. Дакле - прво правило: висока температура. У рерни то значи 220–250 °C, на рингли или роштиљу - док кожица не поцрни, напрсне и почне да се одваја. Нема милости, паприка мора да "прими ватру".

Тајна је у пари и паприка се сама гули

Ово је трик који су знале и наше баке: чим скинете паприке са ватре, немојте их остављати на тацни. Одмах их убаците у најлон кесу, затворите у шерпу с поклопцем или прекријте кухињском крпом. Битно је да пара остане заробљена.

Послије 10-15 минута пара одради своје - кожица се одвоји, паприка омекша и довољно је само да повучете прстима.

Немојте их прати!

Највећа грешка је када неко паприке послије љуштења стави под воду да "брже" заврши. Тако сперете сав онај димљени, сладак укус. Боље их само обришите папиром или крпом. Тај дим и тај мирис су управо оно због чега паприке имају онај "ајварски шмек".

Бонус трик за зимницу

Ако спремате већу количину, ставите папир за печење у плех. Послије ћете себи захвалити јер ћете избјећи рибање рерне и плеха, а паприке ће се испећи једнако лијепо.

(Она)

Podijeli:

Large banner