Ovaj jedan začin "razbija“ viruse

Izvor:

Ona

16.09.2025

08:41

Komentari:

0
Овај један зачин "разбија“ вирусе

Povratak u školske klupe i kancelarije gotovo uvijek donese i prve jesenje viruse.

Dok djeca donose kijavice iz učionica, a odrasli iz prepunih kancelarija, stručnjaci savjetuju da se ojača imunitet prirodnim putem. I tu na scenu stupa ren - žestoki začin koji možda nije svačiji favorit uz pečenje, ali može da postane tajno oružje protiv prehlada i infekcija.

Ren kao prirodni antibiotik i saveznik protiv infekcija

Ren se koristi u ishrani još od vremena Starog Egipata i Stare Grčke, a sadrži izotiocijanate - jedinjenja koja imaju antibakterijska, antigljivična i antikancerogena svojstva.

ирбрс-12092025

IRB Srpske uvela niz novina: Evo šta još planiraju

Studije su pokazale da djeluje čak i protiv opasnih bakterija kao što su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Salmonela.

„Može da pruži snažan antibakterijski efekat protiv nekih prilično otpornih bakterija“, navela je nutricionistkinja Amanda Igel, dodajući da pomaže i u smanjenju upala zahvaljujući sastojku sinigrin, koji se nalazi i u brokoliju, kupusu i karfiolu.

Vitamini i minerali koji štite srce i pluća

Pored svojih „antivirusnih“ efekata, ren sadrži i vitamin C i kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkciji mišića.

andjelka-kuzmic-160925

Kuzmić: Premijeru predat plan rada u narednih 100 dana

Njegova oštra aroma oslobađa disajne puteve i olakšava disanje kada je nos zapušen, slično kao vasabi i đumbir.

Koliko rena je dovoljno i kako ga jesti

Kao i u svemu - umjerenost je ključ.

Dovoljna je jedna kašičica dnevno da iskoristite sve prednosti.

Ren možete dodati u:

pečeno meso i ribu

pire krompir i pečene krompiriće

sos od bijelog luka

domaće burger-sosove

pa čak i u Bloody Mary koktel

Najnovija vijest најновија вијест (12)

Žena poginula na putu Kula - Bistrica

Ako pripremate domaći sos od rena, koristi se 2 do 3 kašike rendanog rena - ali ne pretjerujte, jer prevelike količine mogu izazvati peckanje u ustima, želucu i grlu.

Kada treba biti oprezan

Stručnjaci upozoravaju da ren nije preporučljiv osobama sa osjetljivim želucem, kao ni onima koji boluju od Kronove bolesti, ulceroznoh kolitisa, gastritisa, ezofagitisa ili imaju čir na želucu.

„Ren možete jesti svaki dan, sve dok vam ne smeta. Ako osjetite da vas peče u ustima, nosu, stomaku ili grlu - napravite pauzu“, poručuje Igel.

Moćan saveznik za zdravu jesen

Biljke iz porodice kupusnjača, kojoj pripada i ren, imaju sposobnost da usporavaju dijeljenje ćelija raka, uništavaju tumorske ćelije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, navodi National Library of Medicine.

Drugim riječima, ovaj oštar začin nije samo dodatak ručku - on može da bude mala doza prirodnog lijeka na tanjiru.

(Ona)

Podijeli:

Large banner