Izvor:
Ona
16.09.2025
08:41
Komentari:
0
Povratak u školske klupe i kancelarije gotovo uvijek donese i prve jesenje viruse.
Dok djeca donose kijavice iz učionica, a odrasli iz prepunih kancelarija, stručnjaci savjetuju da se ojača imunitet prirodnim putem. I tu na scenu stupa ren - žestoki začin koji možda nije svačiji favorit uz pečenje, ali može da postane tajno oružje protiv prehlada i infekcija.
Ren se koristi u ishrani još od vremena Starog Egipata i Stare Grčke, a sadrži izotiocijanate - jedinjenja koja imaju antibakterijska, antigljivična i antikancerogena svojstva.

Ekonomija
IRB Srpske uvela niz novina: Evo šta još planiraju
Studije su pokazale da djeluje čak i protiv opasnih bakterija kao što su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Salmonela.
„Može da pruži snažan antibakterijski efekat protiv nekih prilično otpornih bakterija“, navela je nutricionistkinja Amanda Igel, dodajući da pomaže i u smanjenju upala zahvaljujući sastojku sinigrin, koji se nalazi i u brokoliju, kupusu i karfiolu.
Pored svojih „antivirusnih“ efekata, ren sadrži i vitamin C i kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkciji mišića.

Republika Srpska
Kuzmić: Premijeru predat plan rada u narednih 100 dana
Njegova oštra aroma oslobađa disajne puteve i olakšava disanje kada je nos zapušen, slično kao vasabi i đumbir.
Kao i u svemu - umjerenost je ključ.
Dovoljna je jedna kašičica dnevno da iskoristite sve prednosti.
Ren možete dodati u:
pečeno meso i ribu
pire krompir i pečene krompiriće
sos od bijelog luka
domaće burger-sosove
pa čak i u Bloody Mary koktel

Hronika
Žena poginula na putu Kula - Bistrica
Ako pripremate domaći sos od rena, koristi se 2 do 3 kašike rendanog rena - ali ne pretjerujte, jer prevelike količine mogu izazvati peckanje u ustima, želucu i grlu.
Stručnjaci upozoravaju da ren nije preporučljiv osobama sa osjetljivim želucem, kao ni onima koji boluju od Kronove bolesti, ulceroznoh kolitisa, gastritisa, ezofagitisa ili imaju čir na želucu.
„Ren možete jesti svaki dan, sve dok vam ne smeta. Ako osjetite da vas peče u ustima, nosu, stomaku ili grlu - napravite pauzu“, poručuje Igel.
Biljke iz porodice kupusnjača, kojoj pripada i ren, imaju sposobnost da usporavaju dijeljenje ćelija raka, uništavaju tumorske ćelije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, navodi National Library of Medicine.
Drugim riječima, ovaj oštar začin nije samo dodatak ručku - on može da bude mala doza prirodnog lijeka na tanjiru.
(Ona)
Najnovije
Najčitanije
20
22
20
13
20
12
20
04
20
01
Trenutno na programu