Izvor:
Krstarica
26.09.2025
22:56
Komentari:
0Prerađeni mesni proizvodi čest su dio sendviča, salata i brzih obroka, ali stručnjaci upozoravaju da mogu skrivati ozbiljne zdravstvene rizike.
Zbog visokog udjela natrijuma, konzervansa i nitrata, njihova redovna konzumacija povezuje se s povećanim rizikom od raka, srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Stoga su savjetnici za ishranu upozorili na četiri najgore vrste prerađenog mesa koje mogu uzrokovati rak i srčane probleme.
Auto-moto
BMW povlači skoro 14.000 vozila u Nizozemskoj
Kobasice, salame, viršle i drugi proizvodi od prerađenog crvenog mesa sadrže konzervanse, nitrate i visok nivo zasićenih masti. Ove supstance povezane su sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva i srčanih oboljenja.
Iako je omiljena u mnogim jelima, slanina je puna natrijuma, zasićenih masti i aditiva. Redovna konzumacija može dovesti do povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od kardiovaskularnih problema, piše Krstarica.
Dimljeni proizvodi, poput dimljene šunke ili rebarca, sadrže policiklične aromatske ugljovodonike (PAH) koji nastaju tokom procesa dimljenja. Ove supstance su potencijalno kancerogene i mogu negativno uticati na zdravlje srca.
Konzerve sa mesom često sadrže visoke količine soli, konzervansa i zasićenih masti. Iako su praktične za upotrebu, njihova nutritivna vrijednost je niska, a dugoročna konzumacija može doprinijeti razvoju hroničnih bolesti.
Ekonomija
Pivopije se hvataju za džep: Rastu cijene piva
Nutricionisti savjetuju da se ove vrste mesa konzumiraju rijetko i umjereno, uz fokus na svježe, neprerađene izvore proteina poput ribe, piletine i biljnih alternativa. Pametan izbor u ishrani može značajno smanjiti zdravstvene rizike.
Auto-moto
3 sedm
0Hronika
3 sedm
0BiH
3 sedm
1Gradovi i opštine
3 sedm
0Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu